Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην άμεση μίσθωση καταλυμάτων καραντίνας στις υγειονομικά επιβαρυμένες περιοχές προχωρά το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες φιλοξενίας Covid περιστατικών λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Ενδεικτικό της επείγουσας κατάστασης είναι το γεγονός ότι η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για την μίσθωση συνολικά 370 δωματίων, που δημοσιεύτηκε σήμερα, έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος την σημερινή μέρα!

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: «Άλμα» με 466 κρούσματα στην Ελλάδα

Ειδικότερα, το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει 130 δωμάτια στην Πάρο, 40 στην Κέρκυρα, 30 δωμάτια σε Μύκονο, Νάξο, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο και από 25 δωμάτια σε Σκόπελο και Αλόννησο. Τα τουριστικά καταλύματα, (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) πρέπει να ανήκουν σε κατηγορία κατάταξης τουλάχιστον 2 αστέρων ή 2 κλειδιών και θα δεσμευτούν αποκλειστικά για την φιλοξενία φυσικών προσώπων – επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους.

Η παροχή γευμάτων θα είναι υποχρεωτική ενώ τυχόν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν στα τουριστικά καταλύματα, που θα επιλεγούν, θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους διαμένοντες στο κατάλυμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται από το προσωπικό όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας τόσο κατά την παρασκευή φαγητού όσο και κατά τη διανομή του σε δίσκους, που θα τοποθετούνται έξω από την πόρτα κάθε δωματίου. Στα καταλύματα Covid απαγορεύεται ρητά η λειτουργία της πισίνας και για τον λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες των τουριστικών μονάδων είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τη διακοπή λειτουργία της καθ'όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.

Κόστος αποζημίωσης

Το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ/ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων. Οι δικαιούχοι θα λάβουν σε διάστημα 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών προκαταβολή, ίση με το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη μίσθωση του συνόλου των δωματίων επί του κόστους μίσθωσης κενού δωματίου, δηλαδή 15 ευρώ/δωμάτιο, για όλο το χρονικό διάστημα μίσθωσης.

Τα τουριστικά καταλύματα, που θα μισθωθούν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

1)Τα δωμάτια φιλοξενίας των ατόμων σε καραντίνα πρέπει να έχουν φυσικό επαρκή αερισμό. Εάν δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός, θα πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση.

2)Κάθε άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ξεχωριστό δωμάτιο με εσωτερική ατομική τουαλέτα εξοπλισμένη με υγρό σαπούνι και νερό.

3)Εάν δεν είναι δυνατόν τα άτομα της ίδιας οικογένειας να τεθούν σε καραντίνα σε ξεχωριστά δωμάτια, τότε θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρεβατιών απόσταση 1 μέτρου. Τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση μεταξύ τους κάθε στιγμή.

Οι μισθώσεις θα έχουν διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 ενώ στην περίπτωση, που κατά την λήξη τους, εξακολουθούν να διαμένουν νοσούντες στα καταλύματα και μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων ημερών διαμονής που έχουν οριστεί για το καθένα από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα καταβληθεί από το υπουργείο Τουρισμού πρόσθετη οικονομική αποζημίωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA