Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Δέλτα και η μετατόπιση των κρουσμάτων κορονοϊού από τους νέους στην ηλικιακή κατηγορία 40 – 60 ετών προκαλούν νέα πίεση στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPΕΝ, κατά 25% αυξάνονται ημερησίως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Είναι δε χαρακτηριστικό αυτό που είπε στο Open, η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία, κυρία Μίνα Γκάγκα, ότι δηλαδή, το βράδυ της Παρασκευής κάποια στιγμή έμειναν μόνο τρεις κενές κλίνες ΜΕΘ κενές στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες στη ΜΕΘ έχει μεταφερθεί και 30χρονη ανεμβολίαστη. Στην Κρήτη μάλιστα, υπάρχει ραγδαία αύξηση εισαγωγών. Συγκεκριμένα, από 3 εισαγωγές στις στις 22 Ιουνίου έφτασαν τις 23 στις 22 Ιουλίου, αύξηση 600% δηλαδή.

Ανησυχία για τους αδειούχους

Περαιτέρω συναγερμό προκαλεί και το επερχόμενο κύμα αδειούχων, καθώς εκτιμάται ότι η διασπορά θα ανέβει. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τούς κανόνες και για τα παιδιά, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες, μεταδίδουν τον κορονοϊό εξίσου με τους ενήλικες.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Αν πλησιάσεις νοσούντα στο 1 μέτρο για 5-10 δευτερόλεπτα, κόλλησες»

Για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης: «Αν πλησιάσεις νοσούντα στο 1 μέτρο για 5-10 δευτερόλεπτα, κόλλησες». Το πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού επισήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Γραβάνης σημείωσε πως «πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική» καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά λοιμογόνο, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας ακόμα και από τους εμβολιασμένους και σε εξωτερικούς χώρους στις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την πανδημία.Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν πλησιάσεις νοσούντα στο 1 μέτρο για 5-10 δευτερόλεπτα, κόλλησες! Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Γραβάνη, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως όταν η επιτροπή αποφάσισε να υπάρξει η δυνατότητα μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, καθώς δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα.

Θωμαΐδης: «Βλέπει» 4.000 με 4.500 κρούσματα στη χώρα τον Αύγουστο 

Μάλλον ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού εμφανίστηκε ο Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στην εκπομπή του ΟPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει», ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «αυτή την εβδομάδα καταγράφουμε αύξηση 25%, πιστεύουμε ότι θα κλείσει εκεί η εβδομάδα, αυτό δηλαδή σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου έχει πέσει, το οποίο είναι καλό νέο. Αν διατηρηθεί αυτό και έχουμε σταθεροποιητική τάση, αυτό μεταφράζεται στο ότι θα έχουμε περίπου 1.500 κρουσματα κατά μέσο όρο, στην Αττική».

Όσο αφορά στην Αττική αν αυτή η σταθεροποιητική τάση παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα, υπολογίζαμε ότι μπορεί να φτάσουμε έως και 2.000 κρούσματα, με βάση το σενάριο που επικρατεί αυτή τη στιγμή. 

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης, υπάρχει το σενάριο ότι κάτι τέτοιο και με βάση τον ρυθμό εμβολιασμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα οδηγούσε στο να έχουμε γύρω στις 4.000 - 4.500 κρούσματα ημερησίως.  Παράλληλα, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας επικεντρώθηκε στις μετακινήσεις λόγω των διακοπών του Αυγούστου και επεσήμανε ότι το ρίσκο που υπάρχει από την αύξηση των κρουσμάτων είναι η αύξηση των εισαγωγών καθώς αν αρχίσουν και πάλι οι κλινικές Covid να πιέζονται, τότε θα έχουμε και εισαγωγές στις ΜΕΘ, και σίγουρα δυστυχώς κάποιες κακές καταλήξεις. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA