Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα βήμα πριν τα νέα μέτρα και το μίνι lockdown βρίσκονται Μύκονος και Ιος, όπως ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Μάλιστα, ο ίδιος, παρουσιάζοντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό στη χώρα μας, έδωσε τελεσίγραφο και σε άλλα έξι νησιά, που εμφανίζουν αύξηση στα κρούσματα κορονοίού. Τα 6 νησιά, για τα οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι: 

  • Ζάκυνθος, 
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τοπικές αρχές, επιχειρηματίες και ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες υγειονομικής προστασίας και ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Οπως είχε γράψει νωρίτερα το Reader.gr, ήταν αναμενόμενο το τελεσίγραφο που θα έδινε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε αυτά τα νησιά με δεδομένα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Γώγος: Στα «κόκκινα» και η Τήνος μαζί με την Ιο και την Πάρο - Η εικόνα στην Κρήτη

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος,  αναφέρθηκε στα «κόκκινα» νησιά στα οποία η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5% σημειώνοντας αρχικά πως: «Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα» για να προσθέσει «θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο».

Εξήγησε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Πώς θα αποφευχθούν τοπικά lockdown

Ο καθηγητής τόνισε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.

Πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.

Σταθεροποίηση στην υπόλοιπη χώρα

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μεγαλύτερο από 80% εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παρότρυνε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εκπαίδευση και η εστίαση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν γίνει υποχρεωτικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA