Μενού
  • Α-
  • Α+

Ζώντας μέσα σ΄ένα παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μέγιστες θερμοκρασίες - ρεκόρ μακράς διάρκειας ακόμα και 47 βαθμών Κελσίου. Αρκετοί πολίτες δεν θα εργαστούν, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε έκτακτα μέτρα για την προστασία τους και οι δωρεάν είσοδοι σε δημοφιλείς παραλίες της Αττικής προσφέρουν «ανάσα δροσιάς» στους κατοίκους του πυκνοκατοικημένου λεκανοπεδίου.

Η Δευτέρα, 2 Αυγούστου θεωρείται κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης διότι ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απηύθυνε έκκληση για να μην γίνεται άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) υποστήριξε πως θεωρείται κρίσιμη η Δευτέρα καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 - 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600 MW κατά την ώρα αιχμής (περί τις 21:00). Άξιο αναφοράς είναι ότι ο μέσος όρος μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήρθε σε 8.115 MW.

Στις ημέρες του καύσωνα τα κλιματιστικά είναι αυτά που προσφέρουν «ανάσες δροσιάς», ωστόσο έχουν ορισμένους κανόνες χρήσης προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και να μην καταναλώσουν... υπερβολικό ρεύμα. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντούσιας μιλώντας στο OPEN, εξήγησε πως το βασικό λάθος είναι να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 19 και τους 20 βαθμούς, θεωρώντας ότι έτσι βγάζει πιο δροσερό αέρα. Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς και έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου δεν πετυχαίνουμε τίποτα αφού δουλεύει συνεχώς και αδυνατεί ταυτόχρονα να πιάσει τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Μάλιστα, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες 19-20 βαθμών εν μέσω καύσωνα, ενδέχεται η εξωτερική του μονάδα να υποστεί βλάβη και να μην λειτουργεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται 12 με 13 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική θερμοκρασία. Ενδεδειγμένη ρύθμιση για το κλιματιστικό είναι από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να ανταποκριθεί σωστά και να μην καταναλώνει συνεχώς ρεύμα. Εκτός από τη σωστή θερμοκρασία σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των φίλτρων με νερό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Τα φίλτρα για να τοποθετηθούν εκ νέου στο κλιματιστικό πρέπει πρώτα να έχουν στεγνώσει καλά. 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 42 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρό: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Στα νησιά από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 24 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και κατά τόπους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 27 έως 36 με 38 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 27 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Δύσκολη η κατάσταση τη Δευτέρα: Πού θα δείξει το θερμόμετρο 45 βαθμούς

Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα (επίπεδα

καύσωνα) και θα σημειώσει επιπλέον μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά. Οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα φθάσουν τους 41 με 43, κατά τόπους στη Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία τους 44 με 45 ενώ στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι στις περισσότερες περιοχές πάνω από 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA