Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο – Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση: Πιθανόν δεν θα απαιτηθεί τεστ αντισωμάτων

Έτοιμη επιχειρησιακά είναι η Ελλάδα εφόσον απαιτηθεί τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και όπως όλα δείχνουν δεν θα απαιτείται τεστ αντισωμάτων. Τι είπε για τη μείωση των ανθρώπων που σπεύδουν να εμβολιαστούν

Προς το τέλος του Αυγούστου θα είναι έτοιμη επιχειρησιακά η Ελλάδα για μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εφόσον χρειαστεί, θα αφορά σε ανοσοκατασταλμένους και σε ορισμένες ηλικίες. Όπως είπε, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αρμόδια για το πρόγραμμα είναι η Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα και θα καταθέσει εισήγηση. Πρόσθεσε δε πως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί τεστ αντισωμάτων για τη χορήγηση τρίτης δόσης. Ερωτηθείς για την πτώση των εμβολιασμών είπε ότι οφείλεται στο καλοκαίρι και εκτίμησε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα ανέβει ξανά ο ρυθμός.

ΕΚΠΑ: Ποιοι να κάνουν τρίτη δόση

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνόψισαν τις ομάδες ασθενών που είναι πιο ευάλωτες και χρειάζονται ενισχυτική δόση.

Ενισχυτική δόση εμβολίων σε ανοσοκατεσταλμένους

Σε αυτήν την ομάδα ασθενών φαίνεται ότι θα υπάρχει προτεραιότητα για ενισχυτική δόση. Όπως αναφέρεται και στο 14ο κεφάλαιο του πράσινου βιβλίου για τα εμβόλια, στην Αγγλία, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των ανοσοκατεσταλμένων αναπτύσσουν επαρκή ανοσολογική απόκριση. Οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει ως γενικό κανόνα, ανάλογα και με τις ανάγκες της θεραπευτικής τους αγωγής, να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους αν είναι δυνατόν 14 ημέρες πριν την επαγωγή της ανοσοκαταστολής.

Σε αυτή την ομάδα ασθενών φαίνεται ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης της ακίδας θα χρησιμοποιηθούν για την απόφαση λήψης της ενισχυτικής δόσης. Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν επίπεδα αντισωμάτων με την αναμενόμενη προστασία από λοίμωξη SARS-CoV-2, η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της ακίδας 28 - 42 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας δόσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός απόφασης για την ενισχυτική δόση.

Ενισχυτική δόση στο γενικό πληθυσμό

Εδώ τα στοιχεία είναι λιγότερο ξεκάθαρα και θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να έχουμε επαρκή δεδομένα για την αναγκαιότητα ενισχυτικής δόσης.

Τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει υψηλή ακόμα και για το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η στρατηγική που επιλέχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτή της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης η οποία έχει τα εξής 2 πλεονεκτήματα:

1) αυξάνεται η πρωταρχική ανοσία ταχύτατα σε πληθυσμιακό επίπεδο επιτυγχάνοντας ταχύτερα το πρώτο βήμα του τείχουςανοσίας,

2) η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης καταλήγει σε πιο ώριμες και ευρείες ανοσολογικές αποκρίσεις όπως έχουν δείξει χρόνια μελετών σε εμβολιαστικά σχήματα και επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση των εμβολίων Covid-19.

Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε ταχύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην εκκίνηση αλλά και ανώτερης ποιότητας εμβολιαστική κάλυψη σε βάθος χρόνου λόγω της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης. Το γεγονός ότι οι πρόσφατες μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανώς να οφείλεται στην καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, αν και προς το παρόν δεν έχουμε δει την ανάλυση των δεδομένων του Ισραήλ σε δημοσίευση σε περιοδικό με κριτές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενισχυτική δόση αρκετούς μήνες αργότερα θα επάγει ανοσολογικές αντιδράσεις μεγαλύτερης γκάμας και ισχύος, αυτό λένε όλες οι μελέτες εμβολιασμών σε όλα τα εμβολιαστικά σχήματα και επαληθεύεται και από μελέτες στα συγκεκριμένα εμβόλια. Το κατά πόσο αυτό θα χρειαστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις χώρες και τους εμβολιασθέντες που ακολούθησαν το κλασικό σχήμα αναμένεται να διαλευκανθεί τους επόμενους μήνες.

Ένα ξεχωριστό ερωτηματικό είναι οι αναρρώσαντες που εμβολιάσθηκαν καθότι ήδη διαφαίνεται ότι η ποιότητα της ανοσολογικής απόκρισης του συνδυασμού φυσικής νόσου και εμβολίου έχει καλύτερο προφίλ από τα κλασικά εμβολιαστικά σχήματα. Τέλος, ακόμα δεν έχουμε υπάρχουν στοιχεία για αναμνηστικές δόσεις που θα καλύπτουν μεταλλαγμένα στελέχη, ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι απαραίτητες στο μέλλον με δεδομένη την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #εμβολιασμός #Κορονοϊός #Μάριος Θεμιστοκλέους