Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα μαίνονται ανεξέλεγκτες και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τους πυκνούς μαύρους καπνούς. Ο ουρανός στην Αττική είναι μαύρος και είναι πολύ δύσκολο να περπατήσει κάποιος λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προειδοποίησε ότι η παραμονή κάποιου σε εξωτερικούς χώρους για μία με δύο ώρες ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων

Διαβάστε ακόμη: Φωτιές στην Ελλάδα: Live λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε για τους καπνούς από τη φωτιά στην Αττική, πως υπό κανονικές συνθήκες υπάρχει μια διαφορά θερμοκρασίας, η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, αραιώνοντας τους ρύπους. Ωστόσο, κατά το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο Νίκος Τζανάκης προειδοποίησε ότι τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα, επειδή μπορούν να εισέλθουν βαθιά στον πνεύμονα, προκαλώντας μια κατάσταση τύπου φλεγμονής – βρογχίτιδας, η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους ασθενών με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα ή και άλλα χρόνια νοσήματα. Μάλιστα, σημείωσε πως συμπτώματα όπως βήχας παρατηρούνται και σε άτομα που δεν έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνέστησε οι πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις μέρες τη σωματική εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και τις περιττές μετακινήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες τύπου Ν95 και όχι απλές μάσκες μιας χρήσεως ή υφασμάτινες.

Επεσήμανε, μάλιστα, πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσω των κλιματιστικών στα σπίτια εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα και τόνισε πως τα παράθυρα θα πρέπει να μένουν κλειστά λόγω της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA