Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο μήνυμα έστειλε το 112 να εκκενωθούν Μηλιές, Γαλατσάδες και Μονοκαρυά προς Ιστιαία λόγω της φωτιάς που είναι ανεξέλεγκτη στη βόρεια Εύβοια. Η φωτιά έφτασε και μια ανάσα από το χωριό Μηλιές, στα βόρεια της Εύβοιας. Πρόκειται μάλιστα για νέο μέτωπο που ξέσπασε σε σχέση με αυτά στην Ιστιαία και στο Καντήλι. Η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει την Εύβοια και μετά τις τελευταίες αναζωπυρώσεις οι κάτοικοι στις Μηλιές ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή προς Ιστιαία. «Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία! Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε το μήνυμα.https://twitter.com/112Greece/status/1423992903152582657?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/112Greece/status/1423999447185436677?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/112Greece/status/1423999447185436677?ref_src=twsrc^tfw

Εφιαλτικές μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τις στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι στην Ιστιαία της Εύβοιαςκαθώς η φωτιά κατακαίει ό,τι βρει μπροστά της και έχει κατεύθυνση προς το Πευκί. Εναέρια μέσα επιχειρούν πάνω από κρίσιμα μέτωπα, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, καθώς από τις μαρτυρίες των κατοίκων, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή.

«Σας παρακαλώ στείλτε εναέρια βοήθεια»

Μια γυναίκα από την περιοχή έστειλε μήνυμα απόγνωσης, καθώς βλέπει την πύρινη λαίλαπα να την πλησιάζει. «Σας παρακαλώ, στείλτε εναέρια βοήθεια.. (…) Έχει φτάσει μέχρι εδώ η φωτιά, θα καούμε! Είμαστε στο Πευκί, θα το κάψει όλο το Πευκί, θα τους κάψει όλους εκεί. Είναι δύο μέτωπα. Δεν θα προλάβουμε, είναι συνωστισμός με τα αυτοκίνητα. Σας παρακαλώ, κάντε κάτι! Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού να καούμε. Είναι δύο μέτωπα, αν έρθουν δύο αεροπλάνα θα τη σβήσουν τη φωτιά. Θα καούμε! Είμαστε στο δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε, έρχεται! Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα γιατί είναι όλοι πυρόπληκτοι εδώ. Έχουν έρθει από Μαντούδι, Αγία Άννα. Καιγόμαστε και λένε ότι είμαστε εντάξει» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα χωριά γύρω από την Ιστιαία καίγονται, αν δεν σταλεί βοήθεια θα καούμε ζωντανοί 60.000 άνθρωποι, αν χρειαστεί να εκκενωθεί η Ιστιαία δεν υπάρχει διέξοδος» προσθέτει μια άλλη κάτοικος.

«Θα καεί και το τελευταίο δέντρο και δεν το καταλαβαίνει κάνεις»

Μια άλλη κάτοικος της περιοχής έδωσε τη δική της μαρτυρία, λέγοντας πως: «έχω μπροστά μου τη φωτιά αυτή τη στιγμή. Βλέπω πάρα πολύ καπνό. Από το πρωί δεν πετάει τίποτα. Θα καεί και το τελευταίο δέντρο και δεν το καταλαβαίνει κάνεις. Δείχνουν μόνο Αττική. Σβήνουμε από το χάρτη, θα καεί το τελευταίο δέντρο. Χρειαζόμαστε αεροπλάνα, αυτό πείτε. Θα καούν άνθρωποι, τα σπίτια όλα καίγονται, κάνεις δεν βοηθάει».

Το Πευκί έχει γεμίσει καπνό

Μια κάτοικος από το Πευκί εξέφρασε την αγωνία της καθώς, όπως ανέφερε, οι φλόγες έχουν «πνίξει» στην κυριολεξία το χωριό. «Έχουμε γεμίσει καπνό στο Πευκί, η φωτιά κατεβαίνει. Θα καούμε όλοι, τουρίστες και κάτοικοι. Δεν υπήρχαν εναέρια μέσα. Τώρα ακούμε ένα αεροπλάνο. Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια και θα καούμε και εμείς μαζί. Οδηγίες για εκκένωση δεν έχουν δοθεί. Αν ο άνεμος γίνει πιο δυνατός, δεν θα προλάβουμε. Δεν μπορεί να σταλεί ένα αεροπλάνο να σβήσει τις εστίες πριν έρθουν οι φλόγες προς τα εδώ; Μόνοι μας προσπαθούμε και παλεύουμε εδώ» είπε η γυναίκα, η οποία ακουγόταν ιδιαίτερα τρομαγμένη.

Ο δήμαρχος του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καταγγέλλει πως μέχρι τις 08:00 δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η φωτιά στη Χαλκίδα.

Οι κάτοικοι ζητούν να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από αέρος, γιατί η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. Την ίδια στιγμή συγκλόνισαν οι εικόνες από το βράδυ της Παρασκευής, όταν ο ορίζοντας είχε γίνει κόκκινος καθώς οι πύρινες γλώσσες έγλυφαν τα δέντρα στη Λίμνη Ευβοίας προκαλώντας την εκκένωση δια θαλάσσης της περιοχής. Οι Λιμενικές Αρχές κατάφεραν να απομακρύνουν από την παραλία Κοχύλι συνολικά 1.130 άνθρωποι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA