Μενού
  • Α-
  • Α+

«Καιγόμαστε, τα παιδιά μας θα καούν ζωντανά. Δεν γίνονται ρίψεις νερού. Είμαστε περικυκλωμένοι από τη φωτιά». Με κραυγές αγωνίας, με τρεμάμενες φωνές κάτοικοι της Ιστιαίας παρακαλούν η Πυροσβεστική να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς, διαφορετικά, όπως λένε, η φωτιά θα τους περικυκλώσει. 

Οι κάτοικοι ζητούν να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από αέρος, γιατί η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Μας έχουν ξεχάσει», λένε οι κάτοικοι, ζητώντας εδώ και τώρα να πετάξουν τα Καναντέρ για να βοηθήσουν στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα. Ο δήμαρχος του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, καταγγέλλει πως μέχρι τις 08:00 δεν πέταξαν στην περιοχή εναέρια μέσα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσει η φωτιά στη Χαλκίδα.

«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχουν καεί σπίτια, έχουν καεί επιχειρήσεις. Η φωτιά δεν σταματά πουθενά, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Οι πυροσβέστες μαζί με εθελοντές προσπαθούσαν να σβήσουν τα σπίτια. Συνεχίζουμε για έκτη μέρα. Το μέτωπο τώρα καίει στο χωριό Σπαθάρι. Από το πρωί προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο στα σπίτια τους να σβήσουν τις εστίες, γιατί όταν λείπει ο κόσμος η φωτιά μπορεί να κάψει περισσότερα σπίτια. Χρειάζονται πολλά χέρια, γιατί δεν υπάρχει βοήθεια από εναέρια και επίγεια μέσα».

«Σας παρακαλώ στείλτε εναέρια βοήθεια. Δεν μπορώ να μιλήσω δεν μπορώ να πω πολλά βλέπω τις φλόγες να έρχονται. Έχει φτάσει μέχρι εδώ η φωτιά, θα καούμε! Είμαστε στο Πευκί, και έτσι όπως πάει θα το κάψει όλο, θα τους κάψει όλους εκεί. Δεν θα προλάβουμε να φύγουμε καθώς υπάρχει συνωστισμός με τα αυτοκίνητα. Σας παρακαλώ κάντε κάτι! Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού να καούμε. Είναι δύο μέτωπα, αν έρθουν δύο αεροπλάνα θα τη σβήσουν τη φωτιά. Θα καούμε! Είμαστε στο δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε, έρχεται! Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα γιατί είναι όλοι πυρόπληκτοι εδώ. Καιγόμαστε και λένε ότι είμαστε εντάξει» λέει χαρακτηριστικά πολίτης που βρίσκεται στο Πευκί.

Ο δήμος ξεκινάει διανομή σε όλες τις κοινότητες, γιατί δεν υπάρχει νερό και ρεύμα. Το δίκτυο έχει καταστραφεί. «Μέχρι τις 8 το πρωί δεν είχε πετάξει κανένα εναέριο μέσα. Στο Σπαθάρι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οι άνθρωποι είναι σε ψυχολογικό σοκ. Υπάρχει κλίμα οδύνης, θλίψης, οργής, απελπισίας και καμία ελπίδα για το μέλλον», ξέσπασε ο δήμαρχος.

«Δεν υπήρχε καμία βελτίωση στην προσπάθεια αναχαίτισης των πύρινων μετώπων, γιατί τα εναέρια μέσα και τα επίγεια που είχαμε δεν κάνανε ούτε για μικροφωτιές. Εάν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο στο Σπαθάρι, η φωτιά θα φτάσει στην Χαλκίδα. Θα καεί και η Χαλκίδα όπως πάνε αυτοί».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA