Μενού
  • Α-
  • Α+

Οταν θα σβήσει επιτέλους η φωτιά, η Εύβοια δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και παρά τις όποιες αναδασώσεις κι αν γίνουν, η γη δεν θα επανέλθει στα πρότερά της. Την ίδια ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά για έβδομη μέρα και κινείται σε δύο μέτωπα προς βορά και προς νότο με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Φάνη Σπανό να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «όποιο μέτωπο δεν έχει φτάσει στη θάλασσα καίει ακόμα».

«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη» είπε στο MEGA o Φάνης Σπανός προσθέτοντας πως «όταν αποφάσισαν να στείλουν αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων ο πυκνός καπνός τους εμποδίζει. Δεν βλέπουν οι άνθρωποι, ό,τι κάνουν οι επίγειες δυνάμεις». Οπως εξήγησε για το μέγεθος του πύρινου μετώπου «φανταστείτε ένα μεγάλο οριζόντιο μέτωπο που κινείται βόρεια σχεδόν από τη μια άκρη στην άλλη στην Εύβοια και κινείται βόρεια». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει και το νότιο μέτωπο που εστιάζεται στο χωριό Τρούπι αλλά αν ξεφύγει από εκεί θα μιλάμε για μια ολοκληρωτική καταστροφή καθώς ακολουθεί παρθένο δάσος».

1.000 σπίτια καμένα μόνο στον δήμο Μαντουδίου

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αντιδήμαρχος του Μαντουδίου, Γιώργος Σταμούλος, έκανε λόγο για σχεδόν ολική καταστροφή. Είπε χαρακτηριστικά πως «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος. Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές σε σπίτια είπε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1.000 μόνο στον Δήμο μας». Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Θλίψη προκαλεί η πτήση του drone που καταγράφει τα καμένα

Η ομάδα UpStories σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε εναέρια πλάνα με τη χρήση drone πάνω από καμένες εκτάσεις στη Βόρεια Εύβοια την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Το βίντεο παρουσιάζει εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό έως τις ακτές της Εύβοιας, καθώς και ενεργές εστίες πυρκαγιάς που μαίνονταν ανεξέλεγκτες για 6η ημέρα. Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων στη Βόρεια Εύβοια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο στρέμματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA