ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/08/2021 17:16

Φωτιά στα Βίλια: Οι φλόγες «καταπίνουν» σπίτια - Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς

Η φωτιά μαίνεται στα Βίλια για τρίτη συνεχόμενη μέρα και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης παραδέχεται πως «η φωτιά θα σταματήσει να καίει, όταν δεν έχει τι άλλο να κάψει»

Φωτιά στα Βίλια: Οι φλόγες «καταπίνουν» σπίτια - Μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια με τις φλόγες να έχουν ήδη κάψει σπίτια εκτός οικισμού, και τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν καθώς δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής μήνημα από το 112, καθώς δεν έχει κριθεί από την Πυροσβεστική απαραίτητο. Ετσι η νέα μεγάλη αναζωπύρωση θέτει σε κίνδυνο και πάλι το χωριό παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε νωρίτερα και στο παρά πέντε σώθηκαν τα πρώτα σπίτια, όπως ανέφερε και στο Reader ο δήμαρχος της Μάνδρας, Χρήστος Στάθης. Το νότιο μέτωπο της φωτιάς απειλεί ξανά τον οικισμό με τις φλόγες πλέον να καίνε σπίτια.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι, με τον αέρα να λειτουργεί ως σύμμαχος και άλλοτε ως εχθρός των δυνάμεων που επιχειρούν.

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς είναι πλέον τεράστιο και σε συνδυασμό με την αλλαγή της φοράς του ανέμου η κατάσταση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη, με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει εδώ και τρεις ημέρες. Ηδη κάποια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής βασίλης Κόκκαλης παραδέχτηκε πως «δυστυχώς, η φωτιά θα σταματήσει, όταν δεν θα βρει κάτι άλλο να κάψει», τονίζοντας ότι δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του τόσες πολλές αλλαγές ανέμων μέσα σε λίγα λεπτά.

Γιατί δεν εστάλη μήνυμα από το 112

Όπως προαναφέρθηκε και δεν έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση κρίνει πως η φωτιά αργά ή γρήγορα θα περιοριστεί και γι' αυτό δεν εστάλη μήνυμα για εκκένωση της περιοχής. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να περιοριστεί η φωτιά που κατακαίει στα Βίλια.

Ταυτόχρονα, υπάρχει φόβος να σταλεί τώρα το μήνυμα για εκκένωση της περιοχής με τις φλόγες να είναι πολύ κοντά στον οικισμό. Πάντως, ο δήμαρχος της Μάνδρας, Βιλίων και Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, ζητεί βοήθεια από όποιον μπορεί να βοηθήσει και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, σημειώνει: «Ζητήσαμε να γίνει εκκένωση. Η Πυροσβεστική μας είπε ότι δεν χρειάζεται».

Ταυτόχρονα και ο Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να σταλεί μήνυμα εκκένωσης από το 112 στους κατοίκους των Βιλίων. Πάντως, αυτή την ώρα οι φλόγες βρίσκονται στα πρώτα σπίτια του χωριού ενώ αστυνομικοί πηγαίνουν πόρτα πόρτα στα σπίτια για να διώξουν τους κατοίκους.

Υστατη «μάχη» πάνω στον δρόμο

Παρατεταγμένα πυροσβεστικά, πυροσβέστες από Ελλάδα και Πολωνία και εθελοντές προσπαθούν να δημιουργήσουν ανάχωμα στη φωτιά στα Βίλια, προκειμένου να μην περάσει τον κεντρικό δρόμο της περιοχής, οδηγώντας τις φλόγες στον οικισμό. Η φορά των ανέμων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς αλλάζει την πορεία της φωτιάς συνέχεια, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να προσπαθεί να κυνηγήσει τις φλόγες ώστε να μην φτάσει η πυρκαγιά στα σπίτια. Μία εικόνα συγκλονιστική, που δείχνει το μέγεθος της φωτιάς στα Βίλια, που καίει για τρίτη ημέρα τεράστια έκταση δάσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΩΤΙΑ ΒΙΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ