Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Θεμιστοκλέους: Ξεκινούν εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς - Τι θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου

«Η 3η δόση συζητείται ευρύτερα και για όσους έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό τους. Η Επιτροπή εξετάζει τα δεδομένα και θα υπάρξει απάντηση σύντομα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι θα αρχίσουν εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους (πηγή: Eurokinissi)
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους (πηγή: Eurokinissi)

Για τη μέχρι τώρα πορεία στους εμβολιασμούς αλλά και για το ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση μετά τις ευπαθείς ομάδες, μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ΕΡΤ. Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, είπε: «Η 3η δόση συζητείται ευρύτερα και για όσους έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό τους. Η Επιτροπή εξετάζει τα δεδομένα και θα υπάρξει απάντηση σύντομα. Ισχύει για όλες τις κατηγορίες και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επιχειρησιακά. Θα δώσουμε μέσα στον Σεπτέμβριο την ακριβή ημερομηνία για την 3η δόση», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και σε ποιο επίπεδο κινείται και αν θα επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε: «Δεν είναι κάτι, το οποίο μπορεί να συζητηθεί αν δεν υπάρξει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στις ηλικίες κάτω των 18 ετών έχουμε αύξηση συμμετοχής». Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ακόμα ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Είμαστε σε μια φάση που έχουμε διαθέσιμα εμβόλια αλλά και ραντεβού». Ερωτηθείς αν αυτό ισχύει και για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson είπε ότι και γι’ αυτό υπάρχει επάρκεια.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξήσουν σε περιοχές την εμβολιαστική κάλυψη. Για τις αντιδράσεις από τους υγειονομικούς στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τόνισε: «Υπάρχει αύξηση σε αυτή την κατηγορία αλλού μεγαλύτερη και αλλού λιγότερη. Είχαμε εντυπωσιακή αύξηση στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το ίδιο αναμένουμε και στο ΕΣΥ. Οι υγειονομικοί 8 στους 10 έχουν εμβολιαστεί. Το πρόβλημα είναι προς την κοινωνία και τους συναδέλφους τους».

Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά των αρνητών υγειονομικών και όταν ερωτήθηκε για το θέμα της ανάκλησης αδειών, ανέφερε: «Είμαστε στο ξεκίνημα του 4ου κύματος και οι υγειονομικοί μπόρεσαν να ξεκουραστούν τους καλοκαιρινούς μήνες και απάντηση σε αυτούς πρέπει να τους δώσουν οι συνάδελφοί τους που δεν εμβολιάζονται».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «δεν είναι κάτι καινούριο η υποχρεωτικότητα στον δημόσιο τομέα και ειδικά στους υγειονομικούς, προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι ασθενείς. Για παράδειγμα περνούν από ψυχιατρική εξέταση αλλά και ζητούνται ακτινογραφίες για να προσληφθούν». Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο ΓΓ πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμοστοκλέους. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Εμβόλιο #εμβολιασμός #Μάριος Θεμιστοκλέους #υποχρεωτικός εμβολιασμός