Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Οι βραβεύσεις του, οι διακρίσεις του και η ανάσα πριν το Νόμπελ Ειρήνης με την άφιξη του 21ου αιώνα είναι μόνο η αρχή. Το έργο που άφησε πίσω του είναι τα βραβεία προς την ανθρωπότητα. 

Στις 23 Ιουλίου 1974 πέφτει η Χούντα και ακριβώς την επομένη μέρα, ο Μίκης επιστρέφει στην Ελλάδα.  Παρουσιάζει τα απαγορευμένα μέχρι τότε έργα του σε συναυλίες ανά την Ελλάδα -γήπεδο Καραϊσκάκη, Παναθηναϊκού, Καυταντζόγλειο. Το 1978 κατεβαίνει ανεξάρτητος βουλευτής με το ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Την επομένη χρονιά ο Οδυσσέα Ελύτης βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ο Μίκης δηλώνει: «Στο πρόσωπο του βραβεύεται όλη η ελληνική ποίηση, όλη η ελληνική τέχνη, όλος ο ελληνικός λαός».

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1983 του απονέμεται το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη. Το 1985 αρχίζει να ασχολείται με την όπερα, ένα είδος που τον απασχολεί έντονα στο εξής. Γράφει την πρώτη του όπερα, τον Κώστα Καρυωτάκη.  Την ίδια χρονιά δημιουργεί την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας με τη συνεργασία γνωστών πνευματικών ανθρώπων και συνεργάζεται με τον Τούρκο συνθέτη και τραγουδιστή Ζιλφί Λιβανελί, ο οποίος παρουσιάζει τραγούδια του Μίκη μεταφρασμένα στα τουρκικά. Δίνουν μαζί συναυλίες στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια για να βραβευτεί ξανά. Το 2000 τιμάται με το Βραβείο Ωνάση για τον Πολιτισμό, χρονιά κατά την οποία είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης. Σύσσωμη η πολιτική και η πνευματική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου στηρίζει την υποψηφιότητα, ενώ στη Νορβηγία, στα γραφεία της Επιτροπής για το Νόμπελ φθάνουν συνεχώς επιστολές από όλα τα μέρη του κόσμου -από προσωπικότητες, φορείς και πολίτες. Έναν χρόνο αργότερα τιμάται με ειδικό βραβείο που του απονέμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: Όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, μετασυμφωνικά έργα.

Πέρα από τις μεγάλες ελληνικές φωνές, τραγούδια του ερμήνευσαν οι Beatles, η Εντίθ Πιαφ, η Τζοάν Μπαέζ, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Μίλβα. To 1970 για την μουσική στη ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία το 1974, για την ταινία «State of Siege» (Κατάσταση Πολιορκίας) επίσης του Κώστα Γαβρά, και το 1975, για την ταινία «Σέρπικο» του Σίντνεϊ Λιούμετ με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο. Επίσης, ήταν υποψήφιος για Grammy το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών «Ζορμπάς» και «Serpico» αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA