Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο βίντεο λίγες ημέρες προτού πεθάνει

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα - Στο τελευταίο βίντεο ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης απαγγέλλει ποίηση στο κρεβάτι του και ενημερώνεται για όλα από την κόρη του, Μαργαρίτα

Πηγή: Eurokinissi / Facebook
Πηγή: Eurokinissi / Facebook

Αυτό είναι το τελευταίο βίντεο του Μίκη Θεοδωράκη λίγες ημέρες πριν ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης περάσει στην αιωνιότητα. Ο Μίκης Θεοδωράκης απαγγέλλει στίχους από ένα έργο και στο πλευρό του είναι η κόρη του, Μαργαρίτα. Ο Μίκης Θεοδωράκης, παρά τα 96 του χρόνια, μέχρι και την τελευταία στιγμή, λίγες μόλις ημέρες πριν πεθάνει, διαβάζει, ενημερώνεται, όπως αποδεικνύεται και από αυτό το τελευταίο δημόσιο βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Διαβάστε ακόμη: Μίκης Θεοδωράκης: Τα έβαλε στα ίσια με τη χούντα, φυλακίστηκε αλλά έγινε η «φωνή» της εξέγερσης

Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο βίντεο με διάρκεια 1:14 λεπτών, είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, φορά τα γυαλιά του και κρατά τις σημειώσεις του. Του μιλά η κόρη του, Μαργαρίτα, και τον ενημερώνει για όλα. Εκείνος αφού απαγγέλλει: «Ενας κυκλικός χορός της μεθυσμένης ελπίδας» ενημερώνεται από την κόρη του, Μαργαρίτα, για το τι έχει να κάνει μετά. Ο Μίκης Θεοδωράκης, άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σπίτι του και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γράψει και μια επιστολή, με την οποία ζητούσε να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. Αυτή ήταν και η τελευταία επιθυμία του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη. Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Μίκης Θεοδωράκης: Τριημέρο εθνικό πένθος για την απώλειά του

Τριήμερο εθνικό πένθος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του οικουμενικού μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Δήλωση του πρωθυπουργού στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. «Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος. Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μίκης Θεοδωράκης #Θάνατος

Best of Internet