Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μου λείπουν οι γονείς μου και ο αδερφός μου, γι' αυτό θέλω να με θάψουν στον Γαλατά Χανίων», έλεγε πριν από χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης. Ισως έβλεπε μπροστά, όπως λένε τώρα κάποιοι μετά το δικαστικό μπλόκο που τέθηκε στην οικογένειά του, η οποία ζητούσε ο κορυφαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας. Ο Μίκης, με όποιον τρόπο μπορούσε, με συνεντεύξεις, με επιστολές του μέχρι και με νομικές ενέργειες ήθελε μόνο ένα πράγμα: Η τελευταία του κατοικία να είναι δίπλα στους γονείς του και στον αδερφό του, στο πατρικό του στον Γαλατά Χανίων

Διαβάστε ακόμα: Μίκης Θεοδωράκης: Το θρίλερ με την κηδεία του, οι προφητικές επιστολές και η παρέμβαση του γιου του

Μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ζητούσε μόνο να ταφεί στην Κρήτη αλλά είχε καθορίσει γραπτώς και με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία, που θα ακολουθηθεί μετά τον θάνατό του μέχρι την ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων. Την εμπλοκή που υπήρξε ύστερα από τις πληροφορίες ότι η ταφή θα γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, ακολούθησε δικαστική προσφυγή του προέδρου του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη» Γιώργου Αγοραστάκη και της γραμματέως του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Ειρήνης Παρμενίδου, των δύο δηλαδή προσώπων, που εξουσιοδότησε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης να προβούν στις σχετικές ενέργειες μετά τον θάνατό του.

Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απαγόρευσε τον ενταφιασμό του εκλιπόντος στο Βραχάτι με το σκεπτικό ότι ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης έχει καταγράψει την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων. Οπως όμως αποκαλύπτει το Reader.gr, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έχει προσδιορίσει γραπτώς μόνο τον τόπο ταφής του αλλά και όλη τη διαδικασία, που θα ακολουθηθεί έως τη στιγμή που θα ταφεί στη γενέτειρά του. Μιλώντας, στο Reader.gr, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Ματθαίος Φραντζεσκάκης, αναφέρει ότι «υπάρχει μία απόφαση δικαστικού χαρακτήρα σε σχέση με την εξέλιξη ύστερα από παρέμβαση του κ. Αγοραστάκη και της κυρίας Παρμενίδου. Ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του προς τον δήμο Χανίων ήδη από το 2013 έχει καθορίσει μία διαδικασία για το τι θα γίνει όταν πεθάνει.

Εχει ορίσει τους δύο αυτούς ανθρώπους, τον κ. Αγοραστάκη και τη γραμματέα του, οι οποίοι έχουν την ηθική υποχρέωση να φέρουν εις πέρας αυτή την υπόθεση. Αυτό που είναι σε εξέλιξη είναι κάτι πολύ απλό επειδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν αντιδικίες. Υπάρχουν δύο άνθρωποι, που έχουν την ηθική υποχρέωση να υλοποιήσουν τη δέσμευση, που έχουν απέναντι στον Μίκη Θεοδωράκη και υπάρχει μία άλλη άποψη και επειδή δεν βρέθηκε μία λύση, θα δοθεί δικαστικά και οριστικά αυτή η λύση και νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αυτό που ήθελε ο Μίκης».

Οπως σημειώνει ο κ. Φραντζεσκάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τάφο στο κοιμητήριο του Γαλατά. «Ολα αυτά έχουν προσδιοριστεί από τον ίδιο εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει κάποια αντιδικία με την οικογένεια. Υπάρχει μια διαδικασία, που έχει ορίσει επακριβώς και γραπτώς ο Μίκης Θεοδωράκης, όπου έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί η τελευταία κατοικία του να είναι στον Γαλατά, έχει τάφο στο Γαλατά εδώ και πολλά χρόνια. Εχει προσδιορίσει και περιγράψει επίσης γραπτώς ακριβώς πώς θα είναι η όλη διαδικασία που πρέπει να γίνει αυτές τις μέρες ύστερα από τον θάνατό του μέχρι να ταφεί στο Γαλατά. Και υπάρχουν οι δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι, που έχουν αναλάβει να το κάνουν με βάση τις εντολές του. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα. Ο κ. Αγοραστάκης δεν αυτενεργεί αυτή τη στιγμή αλλά εκτελεί μία αποστολή, που του έχει ανατεθεί επακριβώς προσδιορισμένη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γαλατά, Ηλίας Κατσιφαράκης, υπογραμμίζει ότι «είναι μεγάλη τιμή για τον Γαλατά να ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης στο χωριό μας. Γνωρίζαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια την επιθυμία του η τελευταία κατοικία του να είναι η γη που γεννήθηκε ο πατέρας του. Ο ίδιος επισκεπτόταν πάντα συγκινημένος το πατρικό του σπίτι στον Γαλατά».

«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του Μίκη»

Την ώρα που η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ήθελε ο Μίκης να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας για να είναι κοντά στη σύζυγό του, Μυρτώ Αλτίνογλου, και την ίδια, ο γιος του, Γιώργος, παρενέβη μέσω Facebook, στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Ψυχραιμία Μαργαρίτα. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε». Αυτό του το μήνυμα είναι ξεκάθαρο ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Μίκη. Αυτό που ζητούσε στην επιστολή του με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2013 στον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.

Την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη έδωσε τώρα στη δημοσιότητα ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Ο κορυφαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης που πέρασε στην αιωνιότητα, στην επιστολή του ανέφερε ότι επιθυμία του ήταν να ταφεί στη γενέτειρα του πατέρα του, όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός του και πως του έχει παραχωρηθεί τάφος που έχει κατασκευαστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, στην επιστολή του, επεσήμανε ότι η οικογένειά του διαφωνεί με την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων και γι' αυτό το λόγο ανέθεσε στον φίλο του, Γεώργιο Αγοραστάκη, και στην γραμματέα του, Ειρήνη Παρμενίδου, «να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες», ώστε να ταφεί όπως εκείνος επιθυμεί.

«Θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στον δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί», σημείωνε ο Μίκης Θεοδωράκης στην επιστολή του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA