Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ζητώ να συνδράμετε, ώστε η επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης». Η πρόταση αυτή είναι μέρος της επιστολής που έστειλε το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης στον τότε δήμαρχο Χανίων και με την οποία ενημέρωνε για την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του. Η τελευταία λέξη μπορεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις να χαρακτηριστεί και προφητική, καθώς αν και έχει οριστεί η ημερομηνία ταφής του, η τοποθεσία θα οριστεί όπως φαίνεται τελικά από το δικαστήριο, όπου προσέφυγαν οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Από τις πρώτες θλιβερές στιγμές του θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, όλοι ήθελαν να μάθουν πότε και πού θα μπορούν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον άνθρωπο που αποτέλεσε έμπνευση για όλους. Αρχικά, το ερώτημα φάνηκε να παίρνει άμεση απάντηση καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας, όλοι όσοι ήθελαν να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη θα μπορούσαν να το κάνουν στη Μητρόπολη Αθηνών.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της οικογένειας ανέφερε:

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

Τρίτη 7/09 Τετάρτη 8/09 από 10:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ.

Πέμπτη 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ

Στις 15:00 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Ωστόσο, το ερώτημα για την τοποθεσία της ταφής, αν και αρχικά διαφάνηκε να παίρνει απάντηση από τoν ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη και την πρώτη κατά σειρά επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, στη συνέχεια όλα άλλαξαν. Ετσι, στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».Ακολούθησε η επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας και είναι αυτή που προαναφέρθηκε προς τον Δήμαρχο Χανίων, Γεώργιο Αγοραστάκη. «Σας γράφω σήμερα για να σας απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα», αναφέρει στην επιστολή του ο μεγάλος μας συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».

Προσθέτει δε με νόημα: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σας, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».

Μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε μέσω της επιστολής του να ενημερώνεται στο μέλλον ο εκάστοτε δήμαρχος Χανίων για την επιθυμία του αυτή. Ετσι παρά την επιδίωξη μελών της οικογενείας του - κατά κάποιες πληροφορίες πρόκειται για την κόρη του, Μαργαρίτα - η κηδεία να πραγματοποιηθεί στο Βραχάτι Κορινθίας, τελικά όλα δείχνουν πως το ζήτημα θα λυθεί δικαστικά, καθώς τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. Πάντως, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, μετά το δικαστικό μπλόκο και το θρίλερ γύρω από την ταφή του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη, ξεσπά εναντίον της αδερφής του. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στην αδερφή του Μαργαρίτα, ο Γιώργος Θεοδωράκης γράφει: «Ψυχραιμία Μαργαρίτα. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε».

Αξια αναφοράς είναι και η σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα, Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α' Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA