Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο «σασμός» σύμφωνα με την κρητική ορολογία είναι ο συμβιβασμός, ή η συμφιλίωση και η λέξη έχει γίνει γνωστή πλέον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της νέας σειράς του Alpha που γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Πώς όμως ένας «σασμός» έβγαλε Πρόεδρο Δημοκρατίας και έληξε βεντέτα με 88νεκρούς; Ο δήμαρχος Αποκορώνα Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μίλησε για το περιστατικό στην εκπομπή «Alpha Παντού».

Διαβάστε ακόμη: Μίκης Θεοδωράκης: «Σύντροφε Μίκη, στο φέρετρό σου, υψώνει τη γροθιά της και θεριεύει η Ελλάδα» - Συγκλόνισαν Σακελλαροπουλου και Κουτσούμπας

Ενας σασμός συνδέεται με την εκλογή Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το τέλος της μεγαλύτερης βεντέτας που κόστισε τη ζωή σε περίπου 88 ανθρώπους. Όπως είπε στην εκπομπή η μεγαλύτερη και η πιο αιματηρή από όλες τις βεντέτες ήταν αυτή των Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πενταράκηδων.

H βεντέτα ξεκίνησε για μια γυναίκα το 1941 και έληξε και επίσημα το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως όλοι περίμεναν, αλλά ζήτησε να εκλεγεί ο Χρήστος Σαρτζετάκης.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο ήταν ο Βαγγέλης Πεντάρης. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην 3η ψηφοφορία, στην οποία χρειαζόταν 180 ψήφους. Η 181η ψήφος προήλθε από την οικογένεια Πενταράκη, με τον Βαγγέλη Πενταράκη να ψηφίζει έναν Σαρτζετάκη για ΠτΔ, βάζοντας έτσι ένας τέλος στην κόντρα των δύο οικογενειών.

Παρακολουθήστε στο σχετικό βίντεο πως αφηγήθηκε την ιστορία ο δήμαρχος Αποκορώνα Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA