Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι αποστολές των μηνυμάτων, sms, στα κινητά όσων ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες που μπορούν να κάνουν από τώρα την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, έχουν ξεκινήσει σύμφωνα με τον Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Την ίδια ώρα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό ότι οι υπόλοιπες ομάδες πολιτών για την τρίτη δόση θα προτεραιοποιηθούν λίγο αργότερα, αλλά θα πρέπει να κάνουν τη νέα δόση σε 6 με 8 μήνες μετά την αρχική. Πάντως σύμφωνα με όσα είπε η κ. Θεοδωρίδου η επόμενη ομάδα πολιτών που θα εμβολιασθεί με τρίτη δόση θα είναι οι υγειονομικοί.

Συνολικά θα λάβουν από σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, 285.000 πολίτες SMS που πρέπει να εμβολιαστούν με τρίτη δόση, ενώ από τις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Ειδικότερα όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, ενημέρωση με sms για αναμνηστική δόση δηλαδή τρίτη δόση του εμβολίου, θα λάβουν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και όσοι έχουν χαμηλά αντισώματα για διάφορους λόγους ή πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Δείτε το σχετικό μήνυμα:

Στο μεταξύ μπορεί στη χώρα μας να ξεκίνησε η διαδικασία για την τρίτη δόση του εμβολίου, όμως η αναμνηστική δόση δεν έχει ακόμη την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σε σχετικό ερώτημα η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι οι οδηγίες του ΕΜΑ δεν είναι δεσμευτικές και η κάθε χώρα μπορεί να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις με βάση τις ανάγκες που κρίνει ότι έχει.

Πρόσθεσε μάλιστα πως μέχρι να ολοκληρωθούν στη χώρα μας οι διαδικασίες για την τρίτη δόση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Πόσοι έκαναν το εμβόλιο από 12 έως 44 ετών

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρουσίασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος σημείωσε ότι ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι που κλείνουν ραντεβού πρώτης δόσης είναι κάτω των 35 ετών. Αναφερόμενος στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες 12 έως 44 ετών ανέφερε:

  • 40 – 44 ετών 65,5% και με τα ραντεβού φτάνει στο 66,3%
  • 35 – 39 ετών 58,5%  με τα ραντεβού φτάνει στο 59%
  • 30 – 34 ετών 58% με τα ραντεβού φτάνει στο 59%
  • 25 – 29 ετών 57%  με τα ραντεβού φτάνει στο 58%
  • 18 – 24 ετών 48%  με τα ραντεβού φτάνει στο 49%
  • 15 – 17 ετών 25%  με τα ραντεβού φτάνει στο 26,5%
  • 12 – 14 ετών 13% με τα ραντεβού στο 14,5% αριθμός που αγγίζει τις 13.500

Βάση των ίδιων στοιχείων τα παιδιά από 12 – 17 ετών έχουν συνολικά εμβολιαστεί 140.000

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με αμοιβή 10 ευρώ ανά εμβολιασμό. Όπως είπε, περίπου 1.000 γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA