Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξάνονται οι εμβολιασμοί στους μαθητές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία σχετικά με την επιδραστικότητα των παιδιών στην ανακοπή του τέταρτου κύματος κορονοϊού. «Το 17% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και το 30% των παιδιών στο Λύκειο έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση» είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Κεραμέως.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι τα συχνά τεστ, στα οποία έχει επιμείνει η κυβέρνηση για τα σχολεία, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης αραίωσης των τμημάτων στα σχολεία.« Το σχολείο επιστρέφει στην κανονικότητα! Πλέον έχουμε το εμβόλιο! Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας. 

Μάλιστα, η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα παιδιά και των rapid test στους εκπαιδευτικούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έχει αποτρέψει μέχρι τώρα το φαινόμενο της εκτίναξης των κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν περίπου 1.500 θετικές περιπτώσεις από τους ελέγχους που έγιναν μία ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν πήγαν στις τάξεις τους και άλλα συνολικά 800 σε όλη την Ελλάδα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στη διάρκεια μίας ολόκληρης εβδομάδας ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και τα self test που βγαίνουν θετικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με rapid ή μοριακό έλεγχο.

Βεβαίως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται με αγωνία, ωστόσο υπάρχει και πάλι η ασφαλιστική δικλείδα των self test που αποτρέπει την προσέλευση των συγκεκριμένων παιδιών ή και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, περιορίζοντας έτσι δραστικά τον κίνδυνο για τους υπόλοιπους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακόμα και για τις στενές επαφές.

Κεραμέως: Στήριξη στους εκπαιδευτικούς με αφορμή τις μηνύσεις στα Καμίνια

Σε σχέση με τους αρνητές γονείς μαθητών υπογράμμισε πως υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τη μήνυση σε βάρος καθηγητών στα Καμίνια τόνισε: «Συγχαίρω τη διευθύντρια που έκανε τη δουλειά της. Θα είμαστε κοντά στους λειτουργούς. Εχει δοθεί οδηγία σε όλα τα Σώματα να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους». Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ήδη οι σχετικές ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί από το καλοκαίρι. Και επιπλέον έχει δοθεί ήδη και μία κατεύθυνση προς τα σώματα που υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου στις περιπτώσεις αυτές που προφανώς εφαρμόζεται ο νόμος το χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Για τα παιδιά που δεν φοιτούν λόγω των απόψεων των γονέων τους σημείωσε: «Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο έχει θεσπιστεί και το οποίο νομίζω είναι αναλυτικότατο και προβλέπει κάθε περίπτωση. Η απόφαση της κυβέρνησης και έπειτα από εισήγηση των ειδικών είναι για αποκλειστικά διά ζώσης εκπαίδευση».

Οι εμβολιασμοί στα πανεπιστήμια

Παράλληλα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα ποσοστά εμβολιασμού (σ.σ. στοιχεία προ τριημέρου) στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, όπως είχε τονίσει, «το 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση (ή έχουν νοσήσει)», ενώ έχει καλυμμένο με εμβόλιο είναι το 87% του προσωπικού συνολικά -το 91% των μελών ΔΕΠ. «Εύγε στην ακαδημαϊκή κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση!» είπε καταλήγοντας η Νίκη Κεραμέως.

Αγωνία για τα σχολεία από τους ειδικούς

Παρά την αισιοδοξία της Νίκης Κεραμέως, οι ειδικοί συνεχίζουν να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες σε αριθμούς που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων, κυρίως λόγω τη μη μεγάλης συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού από τα παιδιά 12 έως 17 ετών. «Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα. Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορονοιό, τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά», τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Όπως ανέφερε αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγεία μέχρι τα Χριστούγεννα και έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει γρήγορα.

Την ίδια εκτίμηση για τα Χριστούγεννα έκανε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μέσα από την μονάδα Covid του Νοσοκομείου Λαϊκό. «Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA