Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανακοινώσεις αναμένονται απόψε το απόγευμα αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μετά από τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους - για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου - στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Διαβάστε ακόμα: Εμβόλιο: Ερχεται η τρίτη δόση σε άνω των 60 και υγειονομικούς – Γιατί «παγώνει» ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι κλείνονται ήδη ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου και μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί περίπου 10.000 άτομα. Οπως εξήγησε, η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα αφορά σε άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και θα γίνουν «και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες συγκεκριμένες κατηγορίες». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει. Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ .Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Μέτρα προστασίας

Παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων προστασίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού που συνέβαλε στο ηπιότερο προφίλ της πανδημίας, γι αυτό όπως αναφέρει πάντα δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια να πειστούν. Υπογραμμίζει ότι «πιο αποτελεσματικά θα μειωθεί η διασπορά εάν πείθαμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Ο ανεμβολίαστος έχει 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει σε αντίθεση με τον εμβολιασμένο που έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA