Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον ρυθμό του Εγκέλαδου συνεχίζει να «χορεύει» η Κρήτη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (27/9), με τον ισχυρότατο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι στις 09:17 να ακολουθούν συνεχείς μετασεισμοί, με τον τελευταίο να είναι της τάξης των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό πως -μέχρι στιγμής- από τη στιγμή του μεγάλου σεισμού έχουν καταγραφεί οκτώ (!) δυνατοί μετασεισμοί μεγέθους τουλάχιστον 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Αναλυτικά, 20 μόλις λεπτά μετά τον κύριο σεισμό σημειώθηκε δυνατός μετασεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, ενώ στις 10:30 σημειώθηκε ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολούθησαν ακόμη δύο μετασεισμοί μεγέθους 4,1 Ρίχτερ μέσα σε δύο λεπτά (!). Στις 11:21 ακολούθησε άλλη μία μεγάλη δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Ακολούθησαν δύο ακόμη σεισμοί της τάξης των 4,1 και 4 Ρίχτερ στις 13:23 και 13:34 αντίστοιχα, ενώ στις 14:02 η περιοχή «ταρακουνήθηκε ξανά» από μετασεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ενας νεκρός ανασύρθηκε από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε έξω από το Αρκαλοχώρι ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον 15 τραυματίες. Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Αρκετά είναι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν κλείσει είτε έχουν αφήσει το προσωπικό τους να επιστρέψει στα σπίτια τους. Από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας έχουν δοθεί οδηγίες για να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά διαστήματα παρουσιάζουν πρόβλημα σύνδεσης το οποίο όμως διορθώνεται άμεσα. Η κίνηση στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου είναι αυξημένη.

Κρήτη: Πάνω από 1.000 πέτρινα κτίσματα κρίνονται ακατάλληλα

Περισσότερα από 1.000 κυρίως πέτρινα κτίσματα στο Αρκαλοχώρι και τις όμορες περιοχές κρίνονται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε, σήμερα, Δευτέρα, στις 9:17 στην ανατολική Κρήτη, στην Άρβη. Σύμφωνα με το neakriti.gr οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για τεράστες φθορές και ρωγμές σε περισσότερα από 1.000 πέτρινα κτίσματα, καθώς επίσης και ζημιές σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

Ο ισχυρός σεισμός 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, που ήταν το επίκεντρο, αλλά και στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Σε ποιες περιοχές οι κάτοικοι απαγορεύεται να μπουν στα σπίτια

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, κάλεσε τους κατοίκους σε Καστέλι και ενδεχομένως στο Ηράκλειο να μην μπουν στα σπίτια τους, αν τα κτίρια έχουν έστω και μικρές ρωγμές. Ζήτησε από τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα για τουλάχιστον 48 ώρες στην περιοχή, καθώς υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί. «Κατά την άποψή μου ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς αυτή η περιοχή είχε ταλαιπωρηθεί από τον Απρίλιο με εκατοντάδες μικρούς σεισμούς εντάσεως από 3 έως 4,7 Ρίχτερ» σημείωσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA