Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Βόρεια Ελλάδα περνά τις πρώτες τις νύχτες υπό την πίεση των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν με στόχο της μείωση της διασποράς του κορονοϊού, ωστόσο τα νούμερα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με τους ειδικούς να έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την πιθανότητα παράτασης της ισχύς των μέτρων (λήγουν στις 8 Οκτωβρίου). 

Και τα κρούσματα του 24ώρου, αλλά τα στοιχεία για το ιικό φορτίο, δείχνουν ότι οι πόλεις που τέθηκαν σε μίνι lockdown, οι Περιφερειακές Ενότητες δηλαδή της Λάρισας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, θέλουν χρόνο προκειμένου να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα.  «Καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων ήταν οι διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, γύρω όμως από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που σε κάθε περίπτωση αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα.. Συνολικά, όμως, και παρατηρώντας στο σχετικό διάγραμμα τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η τάση είναι αυξητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Το πρώτο βράδυ, αυτό της Παρασκευής, 1η Οκτωβρίου, του μίνι lockdown, η Θεσσαλονίκη ήταν έρημη πόλη, καθώς από τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί, ενώ όλη την ημέρα ισχύ η απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάποιες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, και η απαγόρευση της μουσικής. Έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων όταν εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Φέτος, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καθολικούς περιορισμούς. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις γεωγραφικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν και αυτές. Έχει σημασία να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό»  σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τις Αρχές προβληματίζουν ιδιαίτερα και οι συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, λόγω των επεισοδίων στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, θεωρώντας όιτι με τη σειρά τους επιβαρύνουν την κατάσταση, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών, χωρίς αποστάσεις και ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Παράλληλα τα στοιχεία δίνουν απόλυτη πληρότητα στα νοσοκομεία της Βόρεια Ελλάδας.

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου χωρίς συναθροίσεις – Ποιο μοντέλο εξετάζεται

«Εορτασμός και ασφάλεια, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της πανδημίας, μπορούν να συνδυαστούν» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, ενόψει των αποφάσεων την εβδομάδα που έρχεται για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, οι οποίες πέρσι δεν είχαν πραγματοποιηθεί υπό τον φόβο μεγάλου συνωστισμού και, κατ’ επέκταση, διάδοσης του κορονοϊού.

Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε πως «θα μελετήσουμε επίκαιρα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τη μεγάλη συνάθροιση κοινού», θυμίζοντας τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε πέρυσι στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και η οποία «ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα χωρίς κατ’ ανάγκην να έχει υψηλό συγχρωτισμό. Πάνω από όλα για μας είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας».

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορούν και τις μαθητικές παρελάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, θυμίζοντας και την περσινή έξαρση κρουσμάτων τον Οκτώβριο, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Υπέρ της πραγματοποίησης των παρελάσεων τάχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA