Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία ακόμα απόδειξη ότι η χώρα μας περνά ένα δύσκολο τέταρτο κύμα κορονοϊού είναι τα αυξημένα κρούσματα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απέναντι στις οποίες είχαμε πολύ καλύτερα στατιστικά στοιχεία στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. «Έχουμε λιγότερους θανάτους από το δεύτερο και τρίτο κύμα, αλλά έχουμε περισσότερους θανάτους από Γαλλία και Ιταλία που δείχνει τάση επιδείνωσης τις επόμενες εβδομάδες!», τόνισε καθηγητής ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τι άλλαξε στο διάστημα ανάμεσα στις εξάρσεις του κορονοϊού; Ο εμβολιασμός. Αλλες χώρες συνεχίζουν τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες την χορήγηση του εμβολίου, ενώ στην Ελλάδα έχει μπει φρένο. 

«Στα 5 εκατ. εμβολιασμούς έχουμε ελάχιστες παρενέργειες αλλά πολλούς νεκρούς» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο Open και συμπλήρωσε: «Εμένα με ανησυχεί η παγκόσμια κατάσταση. Η Αφρική είναι εμβολιασμένη στο 30%. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ανισοκατανομής». Σε ερώτηση πως θα είναι ο φετινός χειμώνας τόνισε: «Αυτό είναι το στοίχημα. Δεν θέλουμε να έχουμε πάλι περιορισμούς, lockdown. Ελπίζουμε να το πετύχουμε». Σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε «θα δούμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα».

Σύμφωνος με τα παραπάνω στοιχεία ήταν και ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Τα στοιχεία δείχνουν πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο. Ένα ποσοστό εμβολιασμένων ίσως 50% δεν έχουν κανονικό ιικό φορτίο όταν μολυνθούν με τη μετάλλαξη Δέλτα για αυτό πρέπει να κάνουν τρίτη δόση», είπε. «Χθες στην Κρήτη πέθανε 40χρονος υγιέστατος ανεμβολίαστος», σημείωσε ο κ. Γραβάνης και προσέθεσε: «Έχουν εμβολιαστεί 2,8 δισεκατομμύρια και πρέπει να εμβολιαστούν 7 δισ. παγκοσμίως!».

Το χάπι κατά του κορονοϊού

Ο καθηγητής φαρμακολογίας, κ. Γραβάνης μίλησε και για το χάπι κατά του covid-19, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ερευνών ωστόσο έχει δημιουργήσει μεγάλη αισιοδοξία στους επιστήμονες των ΗΠΑ. «Εχει πλέον όνομα από την εταιρεία που θα το παράξει. Ουσιαστικά τρελαίνει τον ιό και τελικά ο ιός αναπαράγεται λάθος. Το ξέρουμε αρκετά χρόνια. Εχει ακόμα ερωτηματικά για το κατά πόσο επεμβαίνει στο DNA του γενετιστή. Δεν είναι όμως η απάντηση στην πανδημία, ακόμα και αν πάρει έγκριση. Ούτε τα μονοκλωνικά θα μπορέσουν να λύσουν το θέμα. Και τα δύο δεν συγκρίνονται με το εμβόλιο, που δίνει προστασία πάνω από 90%».

Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Μιλώντας για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό ο κ. Γραβάνης τόνισε πως «αφορα όσους δεν ανέπτυξαν ανοσία με προβλήματα υγείας και στους άνω τους 60». «Δεν ξέρουμε πότε θα ακολουθήσει ο επόμενος πληθυσμός. Περιμένουμε έρευνες από Ισραήλ. Μάλλον αρχές του επόμενου έτους». Παράλληλα, τόνισε ότι οι εταιρίες ετοιμάζουν εμβόλια προσαρμοσμένα για τις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα. Σε σχέση με το χάπι για τον κορονοϊό υπογράμμισε ότι «τρελαίνει γενετικά τον ιό όταν περάσει στα κύτταρά μας και δεν τον αφήνει να αναπτυχθεί. Ακόμη όμως έχει ερωτηματικά για το πως επηρεάζει τα  ένζυμα. Δεν είναι όμως η απάντηση στην πανδημία. Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA