Μενού
  • Α-
  • Α+

Οκτώ και πλέον χρόνια μετά τη δολοφονία του 30χρονου ενεχειροδανειστή στη Δάφνη, τον Απρίλιο του 2013, το έγκλημα θα «ζωντανέψει» ξανά στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο στην Αθήνα. Πρόκειται για την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως «έγκλημα μέσω Facebook» και αρχικά ολοκληρώθηκε με την καταδίκη σε ισόβια συν 12 χρόνια κάθειρξη για ληστεία κατά συναυτουργία για τον καθένα από τους τέσσερις κατηγορούμενος.

Δύο εξ αυτών όμως, με τη μία να είναι η 31χρονη σήμερα γυναίκα - αράχνη, κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου, στον Άρειο Πάγο, η οποία έγινε εν μερει δεκτή. Ουσιαστικά οι δικαστές έκριναν πως η συνεργός του εγκλήματος κι εκείνη που φέρεται να παγίδευσε το θύμα, θα πρέπει να δικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, όπως είχε κριθεί ένοχη από το Εφετείο.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της συμμετοχής της κατηγορουμένης στο έγκλημα είναι η «απλή συνέργεια στην πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία», καθώς η συνδρομή της ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος (άφησε αρχικά ανοικτή την θύρα της κεντρικής εισόδου της οικοδομής, στην οποία διέμενε ο παθών και στη συνέχεια ειδοποίησε τηλεφωνικά τους συγκατηγορούμενούς της να ανέβουν στο διαμέρισμα) και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών (οι οποίοι προέβησαν σε ακινητοποίηση με κτυπήματα, δέσιμο και φίμωση του θύματος, που είχαν ως αποτέλεσμα την επέλευση του θανάτου του)». 

Αν το Εφετείο δεχθεί ότι η κατηγορουμένη είναι ένοχη μόνο για συνέργεια και και όχι για την ανθρωποκτονία, τότε η ποινή που μπορεί να της επιβληθεί σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η 24χρονη -τότε- φέρεται να αντάλλασσε ερωτικά μηνύματα με το θύμα μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, κλείνοντας μαζί του ραντεβού στο σπίτι του. Εκεί πήγαν και οι τρεις συγκατηγορούμενοι της, οι οποίοι δολοφόνησαν τον ενεχειροδανειστή και πήραν από το διαμέρισμα 139.000 ευρώ καθώς και χρυσαφικά βάρους δύο κιλών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA