Μενού
  • Α-
  • Α+

Για μία ακόμη ημέρα τα φαινόμενα από την κακοκαιρία Αθηνά «χτυπούν» τη χώρα με τα προβλήματα που έχουν προκύψει να είναι μεγάλα ειδικά στις περιοχές που το περασμένο καλοκαίρι είχαν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές. Η Βόρεια Εύβοια γνωρίζει μέσα σε λίγους μήνες μία ακόμα καταστροφή καθώς με τα αντιπλημμυρικά έργα να μην έχουν ολοκληρωθεί, μόλις μέσα σε τρεις ώρες πολλές περιοχές πλημμύρισαν ενώ υπάρχει αγωνία καθώς για μέσα στις εβδομάδα υπάρχουν προβλέψεις για πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα για τέταρτη ημέρα και αναμένεται να επεκταθούν στην κεντρική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία. Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τη Δευτέρα βροχές θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής, συμπεριλαμβάνονται πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Σήμερα, βάσει της πρόγνωσης της ΕΜΥ, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά θα υπάρξουν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες .Στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο βόρειο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι δέκα περιοχές που κινδυνεύουν

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν:

  • Λίμνη Ευβοίας
  • Αγία Αννα
  • Δύο περιοχές στα Βορειοανατολικά της Εύβοιας
  • Αχαρνές
  • Θριάσειο Πεδίο
  • Μέγαρα
  • Σχίνος
  • Πύργος
  • Αρχαία Ολυμπία

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δηλώνει ο ίδιος. Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροζόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά». «Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα» αναφέρει ο καθηγητής.

Καιρός: Η κακοκαιρία «Αθηνά» έριξε 700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στο Πήλιο

Aπό το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Οκτωβρίου έως το απόγευμα τις Κυριακής, έχουν καταγραφεί 700 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά Πηλίου (δηλαδή μέσα σε 72 ώρες), (τα 473 στις 9/10 και έως το απόγευμα της Κυριακής), ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Τόσο στο Πήλιο όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσιάζουν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στις εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί.

Περιπτώσεις όπως αυτές, σύμφωνα με το meteo, αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μετεωρολογικών δορυφόρων, θα υπάρχει έτσι η δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης των ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων. Γι' αυτό, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία για την εγκατάσταση νέων σταθμών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA