Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η διασπορά του κορονοϊού σε ολόκληρη την επικράτεια γίνεται καθημερινά όλο και πιο τρομακτική, ο εφιάλτης στις ΜΕΘ για τη «διαλογή» ασθενών φαίνεται να ξυπνάει για τα καλά και στη χώρα μας. Ο σοκαριστικός αριθμός κρουσμάτων δημιουργεί σκηνικά χάους στα νοσοκομεία, κλείνει το οξυγόνο αργά και βασανιστικά στο ΕΣΥ και μεταφέρει την πίεση στον ανθρώπινο παράγοντα: Τους γιατρούς!  Και δυστυχώς, η πρόβλεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που είπε ότι «...εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα φτάσουμε να διαλέγουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό», ήρθε να επιβεβαιωθεί!

«Ήδη πεθαίνει κόσμος χωρίς λόγο»

Η ομολογία του εντατικολόγου, Ευάγγελου Καϊμακάμη, στο Live News» σοκάρει και αποτυπώνει στο ακέραιο τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι εντατικολόγοι της βορείου Ελλάδας και όχι μόνο. «Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ήδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ήδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι». Και όπως εξηγεί, με 15 διασωληνωμένους να περιμένουν μια θέση στις εντατικές της Θεσσαλονίκης, η διαλογή ασθενών ήταν αναπόφευκτη: «Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 ή 470 οι διασωληνεμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».

«Ο γιατρός αποφασίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου»

Η απόφαση για το ποιος και με ποια κριτήρια θα διασωληνωθεί λαμβάνεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου: «Μόλις ελευθερωθεί ένα κρεβάτι θα πάρουν τον πρώτο διαθέσιμο ασθενή. Τα κριτήρια; Ποιος διασωληνώθηκε πρώτος, ποιος είναι πιο νέος, ποιος ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, ο γιατρός θα αποφασίσει», είπε με χρήση της «ψυχρής λογικής», ο Κωνσταντίνος Στόκκος, διευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειου Κοζάνης. Μπορεί όμως, ένας γιατρός να αποφασίσει αν θα σώσει έναν άνθρωπο, αφήνοντας την ίδια ώρα κάποιον άλλο να πεθάνει; «Προσωπικά δεν το βρίσκω καθόλου εύκολο, γιατί εγώ έχω μάθει να βλέπω τους ασθενείς μου σαν συγγενείς μου. Δεν είναι εύκολο να πεις στον πατέρα σου, στη μάνα σου ότι θα τον αφήσεις εκτός εντατικής για να βάλεις κάποιον άλλον», συμπληρώνει.

«Δεν παρακολουθούν τις νοσηλείες οι κατάλληλοι γιατροί»

Και αν στην Κοζάνη, οι υγειονομικοί δεν έχουν φτάσει στο σημείο της «διαλογής», οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν καθημερινά περιπτώσεις που καλούνται να σώσουν ασθενείς εκτός εντατικής: «Όσο προλαβαίνουμε τρέχουμε κι εμείς να βοηθήσουμε. Αλλά δεν τους παρακολουθούν κατάλληλοι γιατροί, ούτε κατάλληλοι νοσηλευτές. Αυτοί οι ασθενείς αναγκαστικά υποθεραπεύονται, εκτός ΜΕΘ και αυτό έχει επιπτώσεις και στη νοσηρότητα και στη θνητότητα», λέει ο εντατικολόγος ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Βασίλης Τσάπας. Τα φαινόμενα αυτά, φέρνουν στη μνήμη περιστατικά μεγάλης θνησιμότητας του περσινού Νοέμβρη, όταν το 51% των θανάτων από κορονοϊό, ήταν νοσηλείες εκτός ΜΕΘ. Κυρίως, όμως, τα συναντήσαμε σε χώρες με πολλαπλάσια καθημερινά κρούσματα, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, αλλά και στις ΗΠΑ.  

«Κρεβάτια υπάρχουν, γιατροί δεν υπάρχουν»

Μία διαφορετική διάσταση στο θέμα δίνει ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναφέρει πως οι εντατικολόγοι της χώρας μάχονται νυχθημερόν, ώστε κανένας ασθενής να μην βρεθεί χωρίς κρεβάτι, οι εφημερίες όμως είναι εφιαλτικές, καθώς ακόμα και σε περιοχές που κρεβάτια υπάρχουν, δεν υπάρχουν γιατροί: «Στη Λάρισα δεν έχει νόημα να ανοίξουμε νέες κλίνες. Δεν έχουμε εντατικολόγους και ακόμα περισσότερους νοσηλευτές για να τις λειτουργήσουν», λέει αρχικά και συμπληρώνει: «Μια εφημερία για εμάς σημαίνει συνεχόμενη εργασία 26 ώρες. Με 2-4 ώρες ύπνο». 

Η εφημερία στο νοσοκομείο Λάρισας θα ξεκινήσει χωρίς κενό κρεβάτι στην εντατική, με τους γιατρούς πάντως να εξηγούν πως ο αριθμός των κλινών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα: «Το πρόβλημά μας αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε ούτε χώρο να βάλουμε τους αρρώστους».

«Μόνη μας λύση ο εμβολιασμός»

Ο κ. Καϊμακάμης δεν κρύβεται πίσω από τα λόγια του και μιλώντας με αριθμούς, δίνει το στίγμα του προβλήματος με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού να είναι μονόδρομος όταν οι 9 στους 10 που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι: «Οι εμβολιασμένοι που έρχονται σε εμάς είναι τόσο λίγοι όσο τα περιστατικά γρίπης. Αυτή τη στιγμή πεθαίνει κόσμος, ενώ αν είχε εμβολιαστεί μπορεί να μην είχαν καταλήξει σε εμάς. Ουσιαστικά η επιλογή των ασθενών δεν γίνεται μόνο τώρα που φτάσαμε στο σημείο να έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά ουσιαστικά και πριν από αυτό το στάδιο όταν ήταν γεμάτες οι ΜΕΘ. Ετσι, 1 στους 5 που θα νοσηλευτεί στην covid κλινική θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του να διασωληνωθεί», εξήγησε.

Τέλος, τα κριτήρια για την επιλογή των ασθενών σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνονται καν με ιατρικά δεδομένα: «Δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια, προσπαθούμε ακόμη και να μαντέψουμε ποιος θα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Άσχετα αν κάποιος ασθενής καταφέρει να βρει την πολυπόθητη θέση για να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, δεν σημαίνει ότι θα σωθεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για θνησιμότητα της τάξης του 85% ίσως και παραπάνω. Η κατάσταση δυστυχώς έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι πολύ χειρότερο από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα», κατέληξε.

Το πρόβλημα κρύβεται στα νούμερα 

Τρόμο προκαλεί ακόμα και η γεωγραφική κατανομή σε όλη τη χώρα. Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα (άγγιξαν τις 2.000) από τα 8.613 κρούσματα, η Θεσσαλονίκη ακολούθησε με 1.440, η Λάρισα με 571, η Αχαΐα με 307 και η Μαγνησία με 276. Οσο για το ιικό φορτίο, ανησυχητική είναι η κατάσταση και εκεί με τα νούμερα της έρευνας του ΕΟΔΥ για να εστιάζουν στην Κρήτη! Οι καθαρές αυξήσεις στο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα κυμάνθηκαν από +31% στα Χανιά έως +207% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στο Βόλο (+21%) Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (0%), στην Ξάνθη (0%), στον Άγιο Νικόλαο (+4%) και στην Πάτρα (+8%).

Γιατί δεν θα βοηθούσε ένα lockdown

Ο πρωθυπουργός μέρες τώρα στέλνει, από όπου βρεθεί και όπου σταθεί το μήνυμα πως ανεξάρτητα από την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας και σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, περιέγραψε τους εξής άξονες:

  • Δεν θα υπάρξει lockdown στην χώρα
  • Όσοι έχουν θωρακιστεί δεν θα υποστούν σημαντικούς περιορισμούς.
  • Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με πολλά τεστ. Χρήσιμο εργαλείο τα τεστ για να έχουμε επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Στην ίδια λογική και η τοποθέτηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία χαρακτήρισε «άδικο» ένα πιθανό νέο lockdown λόγω κορονοϊού: «Το ότι κάναμε το lockdown στην αρχή ήταν πάρα πολύ λογικό, τότε ήταν απόλυτα επιβεβλημένο, δεν ξέραμε τίποτα. Τώρα ο κόσμος δεν αντέχει» είπε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή της στο Νομό αλλά και το Νοσοκομείο Λαμίας και συμπλήρωσε: «Τώρα πλέον, δύο χρόνια μετά ξέρουμε πως μεταδίδεται ο ιός και πως να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Αφού πλέον ξέρουμε όλα αυτά (μάσκες, αντισηψία, αποστάσεις, περιορισμός επαφών, εμβολιασμός) δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια του. Πλέον δεν το αντέχει κανείς. Θα θεωρηθεί από όλους ένα άδικο μέτρο που είναι, άρα οφείλουμε να προσέξουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA