ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/11/2021 15:06

Κακούργημα και η απλή κατοχή μολότοφ σε πορείες - Κάθειρξη έως 10 έτη

Τροπολογία στον νέο Ποινικό Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή διευρύνει τον κακουργηματικό χαρακτήρα για δράστες που φέρουν επικίνδυνες εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες σε δημόσιες συναθροίσεις ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιήσουν

Κακούργημα και η απλή κατοχή μολότοφ σε πορείες - Κάθειρξη έως 10 έτη
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Τη διεύρυνση του κακουργηματικού χαρακτήρα και για την κατοχή εκρηκτικών ή εμπρηστικών υλών, βομβών – όπως οι μολότοφ – ή μηχανισμών σε δημόσιες συναθροίσεις μετά τη μετατροπή της χρήσης σε κακούργημα τον Νοέμβριο του 2019, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και ψηφίζεται αύριο Πέμπτη (11/11).

Η ρύθμιση προβλέπει ότι η κατοχή εκρηκτικών ή εμπρηστικών υλών σε δημόσιες συναθροίσεις και πορείες, αποτελεί επιβαρυντική περίσταση και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη.

«Με την προτεινόμενη διάταξη στην παρ. 1 του άρθρου 272 του ΠΚ στα υλικά ή αντικείμενα ιδιαίτερης επικινδυνότητας προστίθενται οι εμπρηστικές ύλες και οι μηχανισμοί. Στην παρ.2 του άρθρου 272 ΠΚ διευρύνεται ο κακουργηματικός χαρακτήρας στις περιπτώσεις εκείνες που ο δράστης φέρει επικίνδυνες για τον άνθρωπο εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, κατά τη συμμετοχή του σε δημόσιες συναθροίσεις πλήθους ή αν τα ανωτέρω υλικά ή αντικείμενα αφορούν μεγάλη ποσότητα, ανεξαρτήτως αν συντρέχουν παράλληλα οι προϋποθέσεις του εγκλήματος της διατάραξης κοινής ειρήνης», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Πρακτικά δηλαδή ως κακούργημα τιμωρείται και η απλή κατοχή τέτοιων υλών σε δημόσια συνάθροιση ακόμα και αν δεν χρησιμοποιηθεί, ενώ στις απαγορευτικές ύλες προστίθενται και οι εμπρηστικές πέραν των εκρηκτικών.

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

Το Άρθρο 272 όπως προωθείται έχει ως εξής:

Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών

  1. Οποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τον άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών.

  2. Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη ως 10 έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων

  3. Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σε αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΟΛΟΤΟΦ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΒΟΥΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ