Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολλά είναι τα ερωτήματα γύρω από το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, που είχε ως αποτέλεσμα ένας 41χρονος υπάλληλος να χάσει τη ζωή του και δύο ακόμη εργαζόμενοι να τραυματιστούν. Όλα έγιναν τα ξημερώματα της Τρίτης, 16 Νοεμβρίου, όταν το βαγόνι του ειδικού οχήματος λείανσης των γραμμών ανεξέλεγκτο κινούνταν στην γραμμή από Κηφισιά προς Πειραιά. Οι πέντε εργαζόμενοι, συνειδητοποίησαν ότι τα φρένα δεν λειτουργούσαν και αναγκάστηκαν να πηδήξουν πριν γίνει η σύγκρουση στον σταθμό του Αγίου Νικολάου, με έναν άλλο συρμό του ΗΣΑΠ να χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά ως ανάχωμα. Τόσο οι συνάδελφοι του νεκρού υπαλλήλου, όσο και οι εκπρόσωποι της ΣΤΑΣΥ αλλά και η ΓΣΕΕ, είτε μέσω αντιπροσώπων τους, είτε με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν εκτός από τα συλλυπητήρια τους και τις απορίες τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, αφήνοντας αιχμές για τα μέτρα ασφαλείας. 

«Πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για το τραγικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, που κόστισε τη ζωή ενός συναδέλφου 41 ετών ενώ δύο ακόμη εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνοι της ΣΤΑΣΥ μίλησαν για πρόβλημα στα φρένα του ειδικού οχήματος λείανσης στο οποίο επέβαιναν οι τρεις συνάδελφοι, αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι αυτήν την ώρα γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα, εάν και πότε είχε συντηρηθεί  το όχημα, αν η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές τη διερεύνηση του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και συνεχίζει: «Έχουμε θρηνήσει αρκετούς συναδέλφους και έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Είναι αδιανόητο να χάνονται ανθρώπινες ζωές εν ώρα εργασίας. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να εντατικοποιήσουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, ώστε η λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας επιτέλους να κλείσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, Στράτου Ρεβύθη: «Θα έφθανε στο Φάληρο αν δεν γινόταν η σύγκρουση. Ο συρμός λείανσης δεν ήταν της ΣΤΑΣΥ ήταν εργολάβου το οποίο δεν ξέρουμε τι προδιαγραφές και πιστοποιήσεις είχε. Είναι νέοι συνεργάτες, δεν είναι οι παλιοί με τους οποίους συνεργαζόμασταν. Οι συρμοί της ΣΤΑΣΥ έχουν σύστημα που φρενάρει αυτόματα μόλις παρουσιαστεί βλάβη. Πρέπει να το δούμε σοβαρά το θέμα. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί κινδύνευσαν».

ΣΤΑΣΥ: Οδύνη για τον χαμό του εργαζόμενου

Την οδύνη τους για το χαμό εν ώρα καθήκοντος ενός συναδέλφου τους επί σειρά ετών και μέλους της οικογένειας των σταθερών συγκοινωνιών, εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ. «Ο θανάσιμος τραυματισμός του εργοδηγού, υπαλλήλου επιδομής των Σταθερών Συγκοινωνιών, επήλθε το πρωί της Τρίτης 16/11/2021, σε δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών λείανσης της Γραμμής 1 του Μετρό. Αποτέλεσμα του δυστυχήματος, ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός δύο ακόμη εργαζομένων, ενός υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ και ενός υπαλλήλου της αυστριακής εταιρείας που εκτελούσε το έργο. Ερευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί η ΣΤΑΣΥ σε συνεργασία με τις Αρχές. Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του εκλιπόντος».

Πώς έγινε το δυστύχημα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα με τα φρένα στο βαγόνι, στην Κηφισιά και έγιναν προσπάθειες από τον οδηγό ώστε να το ακινητοποιήσει. Ωστόσο στο ύψος του σταθμού του Ηρακλείου όταν ήδη κινούνταν με ταχύτητα 50 χλμ την ώρα, εγκατέλειψαν το βαγόνι πηδώντας από αυτό με το μηχάνημα να κατευθύνεται ανεξέλεγκτα προς τον Άγιο Νικόλαο όταν και με μεγάλη ταχύτητα -περί τα 80 χλμ/ώρα- «σταμάτησε» πάνω στον συρμό που είχε τοποθετηθεί στην πορεία του.

Οι τρεις από τους εργαζόμενους, δύο Έλληνες και ένας Αυστριακός, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όπου λίγη ώρα αργότερα ο 41χρονος Έλληνας εξέπνευσε. Το όχημα ανήκε σε αυστριακή εταιρία όμως οι εργαζόμενοι με εξαίρεση τον οδηγό, ανήκαν στην ΣΤΑΣΥ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA