Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τεντωμένο σχοινί, πλέον, βαδίζει η Ελλάδα με την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα να τρομάζει και τα στοιχεία που δίνονται καθημερινά να κάνουν αβέβαιο το άμεσο μέλλον. Ειδικά οι θάνατοι που καταγράφηκαν χθες εκλαμβάνεται από πολλούς ως ένα σήμα κινδύνου.

Για την ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως θα πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία καθώς αρκετοί δείκτες δείχνουν να σταθεροποιούνται και υπό αυτή την έννοια μπορεί να μη χρειαστούν να ληφθούν επιπλέον σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους ειδικά ενόψει Χριστουγέννων.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι τα όσα είπε χθες ο υπουργός Υγείας μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση στις «επικίνδυνες» περιφέρειες. Στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση. Έχουν ενδιαφέρον κάποια δεδομένα όπως ότι η Αθήνα με τα +300 κρούσματα παράγει λιγότερες ΜΕΘ από ότι στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το σενάριο του lockdown «δε βρίσκεται στο τραπέζι για επιστημονικούς λόγους».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη υπάρχει το καλό και το κακό σενάριο σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το κακό σενάριο βλέπει το peak μετά τα Χριστούγεννα. Από το που θα «κάτσει η μπίλια» είναι προφανές πως θα εξαρτηθεί και το αν, πότε αλλά και ποια θα είναι τα νεα μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία θα είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους. Σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως για την ώρα δεν τίθεται θέμα rapid test για να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στα σουπερ μάρκετ και πως κάτι τέτοιο θα τεθεί στο τραπέζι μόνο σε ακραίο σενάριο.

Πρόβλεψη Τσιόδρα: 800 διασωληνωμένοι στις 13 Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτική και γίνεται ακόμα χειρότερη όταν μιλάμε για εφημερίες. «Δεν είμαστε καλά. Να σας πω πως τελειώνουμε (σ.σ. την εφημερία); Πενήντα εισαγωγές περίπου μέχρι πριν από λίγο. Έχουν γεμίσει όλες οι απλές κλίνες στο νοσοκομείο μας. Μεγάλη προσέλευση. Πολύ μεγάλη διασπορά. 100% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να διασωληνώσουμε κάποιον στους θαλάμους ή τα χειρουργεία. Η πίεση όμως είναι αφόρητη» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Open.

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του μοντέλου που επεξεργάζεται ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, το προβλεπτικό μοντέλο του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 θα φτάσουν τους 800, στις 13 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και έτσι θα σταθεροποιηθούν οι «σκληροί» δείκτες νεκρών και διασωληνωμένων.

Υπενθυμίζουμε, ότι -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ- οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 594 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει των ΜΕΘ 3.437 ασθενείς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA