Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν στο «κόκκινο» σε πανελλαδικό επίπεδο ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού για ακόμα μία μέρα «έσπασε» το φράγμα των 8.000. Οι προβλέψεις για τα Χριστούγεννα από τους ειδικούς είναι δυσοίωνες, τη στιγμή που η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι μεγάλη καθώς 597 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 8.100 κρούσματα, 91 θάνατοι και 597 διασωληνωμένοι

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης (24/11) τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, προειδοποιώντας πως στις αρχές Δεκεμβρίου τα κρούσματα κορονοϊού δεν αποκλείεται να αγγίζουν ημερησίως τα 11.000. «Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Δύσκολα Χριστούγεννα αλλά όχι lockdown 

Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προέβλεψε πως θα «περάσουμε δύσκολα τα Χριστούγεννα» και τάχθηκε κατά της επιβολής ενός νέου lockdown. «Πολλά lockdown έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού, έληξε η πανδημία; Κερδίζεις χρόνο… Μόνη λογική αν θα κάνουμε lockdown ανά μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα», σημείωσε ο καθηγητής και τόνισε πως «αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία».

Όσον αφορά την περιφέρεια με το μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο πανελλαδικά, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι η Κρήτη. Οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης που εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμός και η τήρηση των μέτρων, σύμφωνα με τον καθηγητή. 

Πώς θα «τελειώναμε με τον κορονοϊό σε ένα μήνα»

«Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων. Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνα και κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε για άλλο κορονοϊό και τώρα έχουμε άλλο», σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και τόνισε ότι «αν εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε 1 μήνα θα τελειώναμε με τον κορονοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια συναίνεση».  Στην Ελλάδα «έγιναν σε 1 μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4-5 μήνες. Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ».

Όπως επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, η επιστήμη έχει δώσει το «όπλο» για να προστατευτεί ο πληθυσμός, όχι στο 100%, αλλά σε «ένα εκπληκτικό ποσοστό». «Είναι σαν να έχεις πνευμονία και  να λέει ο γιατρός “πρέπει να πάρεις αντιβίωση” και να απαντάς “όχι θα σωθώ από μόνος μου”», σχολίασε.  «To εμβόλιο μας δίνει αμυντικά όπλα αν στο χώρο μας υπάρχουν άπειροι επιτιθέμενοι με άπειρο ιικό φορτίο και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν πάρα τον εμβολιασμό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο λιγότερο ο ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον. Αν μπω μόνο εγώ σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι με κορονοϊό θα κινδυνέψω παραπάνω» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος. 

«Όταν είχαμε πει καιρό πριν ότι υπάρχει πιθανότατα να αυξηθούν τόσο πολύ οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας από κορονοϊό που θα στερήσουν χώρο στα νοσοκομεία από άλλους ανθρώπους κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση… Στην Ελλάδα ανέκαθεν οι μειοψηφίες είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν την άποψή τους. Κάποιος που έχει υποστεί αρθροπάθεια και πρέπει να κάνει αρθροπλαστική πχ πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του εγωισμού ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται», σχολίασε. 

Rapid test 

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test», είπε ο κ. Τζανάκης. 

«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο αλλά τα rapid test είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας, και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βασιλακόπουλος και εξήγησε πως μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός αφού το αρνητικό rapid «δεν μας εξασφαλίζει τίποτα». 

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.100 νέα κρούσματα. Ταυτόχρονα 597 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 91 άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα σε 24 ώρες. Από τις 8.100 νέες μολύνσεις, οι 2.114 εντοπίστηκαν στην Αττική, οι 1.472 στη Θεσσαλονίκη, οι 320 στη Λάρισα, οι 290 στην Αχαΐα και οι 222 στη Μαγνησία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA