Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σημερινή ημέρα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν και η τελευταία ημέρα που θα μπορούσε κάποιος να απογραφεί. Κάτι οι καθυστερήσεις στην αποστολή των φακέλων με τους ειδικούς κωδικούς και κάτι οι... αρνητές της απογραφής, ανάγκασαν την ΕΛΣΤΑΤ να δώσει παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αργά ή γρήγορα θα λάβετε τον ειδικό κωδικό για την απογραφή του 2021 και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τον τρόπο με τον οποίο θα καταχωρίσετε εύκολα και γρήγορα τα στοιχεία σας. Για την αυτοαπογραφή χρησιμοποιείτε τον μοναδικό κωδικό απογραφής, ο οποίος αναγράφεται στον φάκελο που έχετε ήδη λάβει ή θα λάβετε τις επόμενες ημέρες. Ο δωδεκαψήφιος αυτός αριθμός είναι μοναδικός και αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Εσείς και τα μέλη του νοικοκυριού σας, όσοι δηλαδή συγκατοικείτε κάτω από την ίδια στέγη, θα απογραφείτε στον αριθμό που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία σας. (Αν έχετε και δεύτερη, π.χ., εξοχική κατοικία, θα την απογράψετε χρησιμοποιώντας τον μοναδικό δωδεκαψήφιο αριθμό που έχει αποσταλεί σε αυτήν).

  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Μέσω της εφαρμογής έχετε τη δυνατότητα:

  • Να απογράψετε την κατοικία της μόνιμης διαμονής σας, δηλαδή την κατοικία στην οποία διαμένετε συνήθως.
  • Να απογράψετε τα μέλη του νοικοκυριού σας (άτομα που διαμένουν μόνιμα στην κατοικία μαζί σας, είτε έχουν μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας είτε όχι).
  • Να απογράψετε άτομα που φιλοξενούνται προσωρινά στην κατοικία σας κατά το διάστημα διενέργειας της Απογραφής, τα οποία δεν θα απογραφούν στη μόνιμη κατοικία τους επειδή δεν υπάρχει σε αυτή άλλο άτομο για να τα απογράψει και δεν θα επιστρέψουν στη μόνιμη κατοικία τους εντός του χρονικού διαστήματος διενέργειας της Απογραφής.
  • Να απογράψετε τη δευτερεύουσα και την εξοχική σας κατοικία, καθώς και κατοικίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία τη δική σας ή των άλλων μελών του νοικοκυριού σας και είναι κενές για οποιονδήποτε λόγο.
  • Κατά τη διαδικασία της απογραφής θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε πέρα από τα στοιχεία των μελών του νοικοκυριού σας, στοιχεία για τις μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας, καθώς και πληροφορίες για πρώην μέλη του νοικοκυριού σας, τα οποία μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2010 και μετά.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή μπορεί να κάνει τυπική διασταύρωση στοιχείων και σας ενημερώνει αν έχετε παραλείψει κάτι ή έχετε γράψει μια πληροφορία που δεν συμφωνεί με όσα έχετε αναφέρει προηγουμένως. Εφόσον αντιμετωπίσετε πρόβλημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον απογραφέα σας μέσω του τηλεφώνου που αναγράφεται στον φάκελο. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να σας απογράψει τηλεφωνικά. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν αυτοαπογραφείτε, ο αρμόδιος απογραφέας θα έρθει σε επαφή μαζί σας έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί διά ζώσης η διαδικασία.   

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική, ωστόσο έχει διευκρινιστεί ότι δεν αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα. Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά και δεν μπορούν να κοινοποιηθούν σε άλλο οργανισμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA