Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η ΕΛΣΤΑΤ στους πολίτες προκειμένου να αυτοαπογραούν στο πλαίσιο της Απογραφής 2021. Αυτή είναι η δεύτερη καταληκτική ημερομηνία καθώς η αρχική έληγε στις 26 Νοεμβρίου, ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε παράταση επειδή ήταν πολλοί οι πολίτες που δεν είχαν λάβει τον φάκελο με τον ειδικό κωδικό και αφετέρου υπήρχε το «κίνημα» των αρνητών απογραφής που δυσκόλεψαν αρκετά την όλη διαδικασία.

Η 20ήμερη παράταση ολοκληρώνεται και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή θα είναι και η οριστική ημερομηνία καθώς δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Την Πέμπτη, πάντως, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας: «θα απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο, αν κριθεί αναγκαίο θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως και αφού ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη φάση η ΕΛΣΤΑΤ θα περάσει στη δεύτερη φάση της απογραφής 2021. Αυτή, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν η απογραφή πόρτα – πόρτα, ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και κυρίως ο φόβος της μετάλλαξης Όμικρον άλλαξαν τα σχέδια. Όπως είχε αποκαλύψει ο Θάνος Θανόπουλος σε προ ημερών συνέντευξή του, η ΕΛΣΤΑΤ προετοιμάζεται να γίνει το δεύτερο στάδιο της απογραφής μέσω αποκεντρωμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας αφού η έξαρση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει αυτή την περίοδο να προχωρήσει η διαδικασία με φυσική παρουσία των απογραφέων.

Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν

Όπως έγινε γνωστό, εκείνοι που θα αυτοαπογραφούν θα μπουν σε κλήρωση. Ειδικότερα, με αφορμή την Απογραφή και έπειτα από πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ, περιλήφθηκε στο νομισματικό πρόγραμμα της Χώρας μας το αργυρό συλλεκτικό νόμισμα με θέμα «Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021».

Το αργυρό αυτό νόμισμα, αποτελεί μοναδικό στο είδος του καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί νόμισμα με θέμα την Απογραφή. Το συλλεκτικό νόμισμα φέρει στην μία όψη το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και στην άλλη το λογότυπο της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, την ονομαστική του αξία, το εθνόσημο και περιμετρικά τις λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία» και «2021 Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών». Το νόμισμα είναι διαμέτρου 30 χιλ., βάρους 10 γρ., είναι κατασκευασμένο από άργυρο (Ag) 92,5% και ως προς την ποιότητα εκτύπωσής του σημειώνεται ότι είναι επιμελημένης κοπής (proof). Σε ένδειξη εκτίμησης της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, θα κληρωθούν πενήντα (50) συλλεκτικά νομίσματα της «Απογραφής Πληθυσμού Κατοικιών» μεταξύ όσων απογραφούν ηλεκτρονικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA