Μενού
  • Α-
  • Α+

Μονόδρομος θεωρείται το μέτρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών, στη «σκιά» της διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού. Η νέα παραλλαγή που διακρίνεται για την ραγδαία διασπορά της, φέρνει πιο κοντά το νέο μέτρο προκειμένου να θωρακιστούν έναντι της COVID-19 μεσήλικες πολίτες που έχουν παραμείνει μέχρι και σήμερα ανεμβολίαστοι

Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 50

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50, μετά την ηλικία ομάδα των 60+, είναι θέμα ημερών σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών συν τοις άλλοις είπε ότι τα 50.000 κρούσματα που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, είναι λίγα μπροστά σ' αυτά που έρχονται, καθώς αναμένεται κορύφωση του κύματος τις επόμενες ημέρες.

Εμβόλιο ως τις 16 Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 θα πληρώνουν πρόστιμο κάθε μήνα. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας», είχε δηλώσει στα τέλη Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως προβλέπεται, για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο. Από εκεί και πέρα, στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για:

  • Όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός 

Στην ΕΕ πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε ότι καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων από την 1η Φεβρουαρίου 2022. «Διαθέτουμε αρκετά εμβόλια. Η επιστήμη μάς έδωσε τη δυνατότητα, ένα εισιτήριο εξόδου από αυτό τον φαύλο κύκλο των κυμάτων της επιδημίας και των συζητήσεων για lockdown. Και μη επαρκής αριθμός ανθρώπων χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα και παίρνει αυτό το εισιτήριο εξόδου και γι’ αυτό έχουμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση», είχε δηλώσει τότε ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται πως στην Ιταλία η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους πολίτες άνω των 50 ετών. Ουσιαστικά, υιοθετήθηκαν δυο οδοί: για τους πολίτες άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται, επιβάλλεται κατευθείαν υποχρεωτικός εμβολιασμός. Για τους πολίτες, πάντα της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι εργάζονται (στον δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, στο εμπόριο ή αλλού) επεκτείνεται το «σούπερ πράσινο πάσο» (το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δυο δόσεις εμβολίου) για την χρήση μέσων μεταφοράς και την πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, καφέ, εστιατόρια, στάδια, συνέδρια. Οι Ιταλοί, όπως και οι ξένοι που διαμένουν στην χώρα θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να προσαρμοστούν στην νέα αυτή απόφαση.

Επίσης και στην Τσεχία ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, τους υγειονομικούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους στρατιωτικούς από την 1η Μαρτίου 2022. «Βλέπουμε πως οι άνθρωποι μιας ορισμένης ηλικίας αποτελούν την πλειονότητα αυτών που νοσηλεύονται και βρίσκονται στις μονάδες εντατικής», είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας της χώρας Άνταμ Βόιτεχ, ανακοινώνοντας και το μέτρο της υποχρεωτικότητας.

Ηδη από τον Δεκέμβριο του 2021, ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) κάλεσε τα κράτη της Ευρώπης να θεσπίσουν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους στην Ευρώπη, διότι οι αρνητές εκτός τού ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων», είχε πει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος είναι μηδαμινός». Τέλος, στον Ισημερινό ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA