Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενας μικρός πανικός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ανεμβολίαστο ποσοστό της τρίτης ηλικίας, έπειτα από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ σε περίπτωση που κάποιος πολίτης άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022. Στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, επισημάνθηκε ότι η υποχρεωτικότητα για εμβολιασμό αφορά «όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961».

Διευκρίνιση: Εμβολιασμός μέχρι τις 16 Ιανουαρίου - Δεν αρκεί το ραντεβού

Στις λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το υπουργικό συμβούλιο διευκρινίστηκε ότι το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όποιον πολίτη άνω των 60 ετών παραμένει ανεμβολίαστος μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου 2022. Αρα σε αυτό το διάστημα δεν αρκεί το κλείσιμο του ραντεβού, αλλά θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί και η πρώτη δόση ή η μοναδική δόση εμβολίου. «Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο», τονίζεται στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Οι δύο εξαιρέσεις από την υποχρέωση του εμβολιασμού 

Στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό περιλαμβάνονται δυο ειδικές κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται του μέτρου. Συγκεκριμένα, δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

  1. Οσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και 
  2. Οσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ο εντοπισμός του παραβάτη από το σύστημα και η επιβολή του προστίμου

Το πρόστιμο των 100 ευρώ θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά τη διασταύρωση των στοιχείων, αντλώντας τις πληροφορίες του εμβολιασμού μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που θα επιτρέπει τον έλεγχο στοιχείων από την πλατφόρμα εμβολιασμού. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα διοχετευθούν στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δεν θα γίνεται παρακράτηση από τις συντάξεις

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, δήλωσε κατηγορηματικά πως το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ, που θα επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, δεν θα παρακρατείται από τη σύνταξη«Δεν θα γίνεται παρακράτηση από την σύνταξη ή τον μισθό του ανεμβολίαστου το ποσό των 100 ευρώ ανά μήνα, αλλά θα υπάρχει βεβαίωση του διοικητικού προστίμου, που θα πηγαίνει απευθείας στην εκάστοτε ΔΟΥ. Δεν θα αφαιρείται από τον μισθό ή τη σύνταξη πριν καταβληθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Η απειλή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου και οι προσαυξήσεις 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), τα χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα. Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωσή του, επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση, αν οι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ανεμβολίαστου φορολογούμενου ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτρονικό κατασχετήριο ή δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία (ο λογαριασμός δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος ή υπάρχουν χρήματα πάνω από 1.250 ευρώ ή ο δικαιούχος εισπράττει μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA