Μενού
  • Α-
  • Α+

Διευκρινίσεις για τα πιστοποιητικά νόσησης και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πολιτών έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και νόσησαν στη συνέχεια, θα μπορούν πλέον να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών. 

Διαβάστε ακόμη: Μέσω ειδικής πλατφόρμας τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης που έλαβαν χώρα στο εξωτερικό - Ολόκληρο το ΦΕΚ

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική έως την 1η Φεβρουαρίου 2021 θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Επίσης όσοι πολίτες είχαν κάνει Johnson & Johnson, θα πρέπει να λάβουν σκεύασμα στους 3 μήνες για να μην θεωρούνται ανεμβολίαστοι. 

Πιστοποιητικά νόσησης

Εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων και τεράστιας ζήτησης διαγνωστικών ελέγχων, έχει αλλάξει ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης. Συγκεκριμένα:

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

  1. κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
  2. ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA