Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Διομήδης» και ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στον ορεινό όγκο του Λαγκαδίου, στο Δήμο Βισαλτίας Σερρών. Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του, ενώ δεν κατέστη εφικτή η ταυτοποίησή του.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Ο «Διομήδης» σάρωσε Μακεδονία, Θεσσαλία και κατεβαίνει νοτιότερα - Χιόνια και στην Αττική

Από τις 12 το μεσημέρι είχε στηθεί έρευνα τόσο από την Αστυνομία όσο κι από την Πυροσβεστική για τον εντοπισμό του. Είχε προηγηθεί κλήση στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 μέσω του οποίου ενημερώθηκε η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών και ξεκίνησαν οι αναζητήσεις.

Σύμφωνα με την κλήση, στη συγκεκριμένη περιοχή αγνοούνταν τα ίχνη δύο ατόμων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Γύρω στις 4 το απόγευμα εντοπίστηκε νεκρός ο άνδρας μέσα στο ρέμα, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας Σερρών. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Καιρός: Πρόγνωση για τον «Διομήδη»

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια. 

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βοριάδες, εντάσεων 9 μποφόρ, πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ πνέουν στα δυτικά και το Ιόνιο. Τα σημαντικότερα προβλήματα από τη σφοδρή κακοκαιρία εντοπίζονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Σημαντικά τα προβλήματα 

Σφοδρό ήταν το χτύπημα της κακοκαιρίας στα βόρεια της χώρας, με τη Θεσσαλία να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από τη μανία της φύσης. Σε υδάτινο κλοιό βρίσκεται το χωριό Γοργοβίτες στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας, μετά την υπερχείλιση των ποταμών Λείψιμου και Οργόζινου, ενώ σε «λευκό κλοιό» βρίσκονται χωριά στην ορεινή Χαλκιδική, όπου δήμοι και περιφέρεια προχώρησαν από νωρίς στον καθαρισμό και διάνοιξη δρόμων. Την ίδια ώρα, λόγω της χιονόπτωσης και της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, αλλά και των διακοπών ρεύματος, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις Κοινότητες Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγίας, Σταγείρων και Στρατονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη χιόνισε τις τελευταίες ώρες στον Χορτιάτη, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ ανοιχτό είναι όλο το οδικό δίκτυο του νομού. Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορεινά σημεία της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας και της Πιερίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση για την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Μέστης και του Τελωνείου Κήπων. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στα Φάρσαλα η κακοκαιρία. Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τις τηλεπικοινωνίες και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ωστόσο παραμένουν αποκομμένα σπίτια λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Τα σχολεία στον δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, στην Εύβοια, δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ οι κάτοικοι επιχείρησαν με πρόχειρα αναχώματα να προστατέψουν τις περιουσίες τους από την έντονη βροχόπτωση.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Χιόνια και στην Αττική

Από την άλλη, ο γνωστός μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι θα πέσουν χιόνια τις επόμενες ώρες ακόμη και στην Αττική. Παράλληλα, προβλέπει νέο κύμα κακοκαιρίας από την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει πως οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής, αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα. Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τις χιονοπτώσεις να πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας. Πάντως οι χιονοστρώσεις όπου αυτές παρατηρηθούν δεν δείχνει να είναι αξιόλογες με εξαίρεση τους ορεινούς – ημιορεινούς όγκους.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και για τις επόμενες αρκετές ώρες στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες που μέσα στο Αιγαίο ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ! Το ισχυρό αυτό κύμα κακοκαιρίας θα το διαδεχτεί πολικό ψύχος, με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -10°C σε τμήματα της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές της βόρειας χώρας να παραμείνει κάτω από το μηδέν όλο το 24ωρο δημιουργώντας το φαινόμενο του ολικού παγετού.

Νέα κακοκαιρία την άλλη βδομάδα

Επιπλέον, ο μετεωρολόγος αναφέρει πως ο χειμώνας ήρθε για να μείνει για το υπόλοιπο του μήνα τουλάχιστον μιας και ο «Ωμέγα» εμποδιστής που αναπτύσσεται στη δυτική βορειοδυτική Ευρώπη θα στέλνει κατά περιόδους ψυχρά κύματα προς την περιοχή μας. Έτσι λοιπόν είναι πολύ πιθανό προς τα μέσα της άλλης εβδομάδας να επηρεαστούμε από ένα νέο ισχυρό κύμα ψύχους για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαγόρευση απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων κλειστού τύπου. Κλειστές παραμένουν, επίσης, οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, πριν την αναχώρησή τους, καλό θα είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο καιρός την Πέμπτη (13/1)

Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα υπάρξει βελτιωμένος καιρός. Εξαίρεση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα αποτελέσουν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και η Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός.

Η θερμοκρασία, σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 6, στην Ήπειρο από -2 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -4 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 3 έως 10 ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 8 Μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Λιβυκό πέλαγος οι εντάσεις των βορείων ανέμων θα φτάνουν κατά περιόδους τα 9 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών-βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται βελτιωμένος καιρός και έντονο κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA