Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ανοχή για τους άνω των 60 ετών συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, τελείωσε κι από σήμερα «βρέχει» πρόστιμα. Η κυβέρνηση θα διασταυρώνει μέσω ΑΑΔΕ τα στοιχεία όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι κι έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, και θα τους επιβάλλει χωρίς περικοπές κι εκπτώσεις διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Από σήμερα τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για την εν λόγω ηλικιακή κατηγορία, καθώς η 16η Ιανουαρίου ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαν για να εμβολιαστούν. Τα πρόστιμα, δεν θα περικόπτονται από τη σύνταξη, αλλά θα βεβαιώνονται στην Εφορία. Για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύει «έκπτωση» 50 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο, υποχρεωμένα είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961. Αυτοί οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά του κορονοϊού έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, διαφορετικά επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και την 15η ημέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτόν, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου. Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ποιοι απαλλάσσονται

  1. Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  2. Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
  3. Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr
  4. Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έπρεπε να έχει γίνει έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Εξαιρούνται όσοι αντιμετωπίζουν

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Οι... αντάρτες άνω των 60 ετών

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, χάρη στην υποχρεωτικότητα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής. Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA