ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/01/2022 15:28

Καιρός: Ξεκινά από αύριο, Τετάρτη, η κακοκαιρία - Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

«Ψυχρή» εισβολή αναμένεται στη χώρα μας, η οποία θα αρχίσει να επηρεάζει την Ελλάδα από αύριο, Τετάρτη (19/1) - Το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα θα πλήξει τη χώρα από το Σαββατοκύριακο, με την Αθήνα να αναμένεται να «ντυθεί» κι αυτή στα λευκά - Δείτε LIVE την πορεία του χιονιά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Καιρός: Ξεκινά από αύριο, Τετάρτη, η κακοκαιρία - Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Σφοδρή κακοκαιρία στη μορφή «ψυχρής εισβολής» θα χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, η οποία θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις. Το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας ξεκινά από αύριο, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο (και σφοδρότερο) κύμα θα έρθει το Σαββατοκύριακο με τον χιονιά να αναμένεται να «ντύσει» στα λευκά και την Αθήνα. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που θα οδηγήσει πολλές περιοχές της χώρας σε συνθήκες... πολικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία Διομήδης (10-12/1/2022), αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας. Μάλιστα αυξημένες είναι οι πιθανότητες ώστε η «ψυχρή εισβολή» που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο (22-23/1), να είναι η εντονότερη καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Video Loading...

Την Κυριακή (16/1) έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δε συνοδεύτηκε από φαινόμενα. Το διήμερο Τρίτη (18/1) - Τετάρτη (19/1) θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Τέλος, από το Σάββατο (22/1) ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Λεπτομέρειες ωστόσο ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και τις περιοχές που θα επηρεάσει θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις.

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας:

Η αιτία της έντονης κακοκαιρίας

Ποιος είναι όμως ο λόγος που η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτού του τύπου παρουσιάζει εμμονή; Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από τη μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται η κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την Ευρώπη, από το μεσημέρι της Κυριακής (16/1) έως το μεσημέρι του Σαββάτου (22/1), όπως εμφανίζεται στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1.500 μέτρων).

Σάκης Αρναούτογλου: Ερχεται κύμα παρατεταμένης παγωνιάς

Παρατεταμένη παγωνιά μίας εβδομάδας «βλέπει» από την πλευρά του ο Σάκης Αρναούτογλου και προειδοποιεί πως θα χιονίσει και στα νησιά του Αιγαίου. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Προσοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (22-23 Γενάρη 2022) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και χιονοπτώσεων η ένταση και η έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος». Και συμπλήρωσε: «Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις να σημειώνονται από βδομάδα κυρίως στα περισσότερα νησιά του... Αιγαίου!»

Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο (εορτάζων) Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει:

«Προσοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!!!

Φίλες και φίλοι!

Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (22-23 Γενάρη 2022) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και χιονοπτώσεων η ένταση και η έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος.

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις να σημειώνονται από βδομάδα κυρίως στα περισσότερα νησιά του... Αιγαίου!

Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ευπαθείς ορεινές αλλά και πεδινές στον παγετό περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας καλό θα είναι να υπάρχουν αποθέματα νερού μέσα στο σπίτι για κάθε χρήση!!!

Σκεφτόμαστε επίσης τα πουλιά αλλά και τα ζωάκια ρίχνοντάς τους τροφή καθώς και τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους ώστε να έχουν και αυτά τροφή, πόσιμο νερό και προστασία από την παγωνιά!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΧΙΟΝΙ ΑΘΗΝΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ