Μενού
  • Α-
  • Α+

Όλα προμήνυαν μία νύχτα πάρτι με γέλια, χορό και αλκοόλ. Ντύθηκε καλά, μακιγιαρίστηκε, έβαλε τα αγαπημένα της παπούτσια και πήγε να διασκεδάσει Σάββατο βράδυ στο πιο «in» κλαμπ. Άφησε το ποτό της στη μπάρα και χόρεψε με τη φίλη της το καινούριο «μπιτάκι». Πήγε όμως στην τουαλέτα και ξαφνικά της «κόπηκαν τα πόδια». Ηρθε ένας θαμώνας που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε σωτήρας. Της είπε πως θα τη βοηθήσει να περπατήσει. Δέχτηκε και μετά... Ξέχασε. Βρέθηκε από τις φίλες της σε ημιθανή κατάσταση και με δυσκολία επικοινωνίας χωρίς να θυμάται τι ακριβώς της συνέβη, διαπιστώνοντας μόνο πως της λείπει το εσώρουχό της. Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είναι πραγματική - αν δεν έχει ήδη συμβεί - για μία γυναίκα που της έριξαν στο ποτό το «χάπι του βιασμού».

Το «χάπι» δεν κυκλοφορεί με αυτή την ονομασία. Πρόκειται για «αργκό» που αφορά μεταξύ άλλων δραστικές ουσίες φαρμάκων που καταναλώνουν άνθρωποι που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές και αϋπνία. Τα χάπια που δημιουργήθηκαν για εκείνους που τα έχουν ανάγκη για να ζουν με ηρεμία έγιναν «όπλα» στα χέρια των βιαστών. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις το «χάπι του βιασμού» αφορά ναρκωτικές ουσίες με γ-υδροξυβουτυρικό οξύ. Ενδεχομένως ένα από τα θύματα του «χαπιού του βιασμού» είναι η 24χρονη Γεωργία Μπίκα στη Θεσσαλονίκη, που κατήγγειλε ότι βιάστηκε σε σουίτα ξενοδοχείου την Πρωτοχρονιά. Αυτό μένει να αποδειχτεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις. 

Τι είναι το χάπι του βιασμού 

«Το “χάπι του βιασμού” δεν είναι μία ουσία, είναι αρκετές ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται γι αυτό τον σκοπό. Μάλιστα, κάποιες είναι φαρμακευτικές και χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς όπως για παράδειγμα τα αγχολυτικά, οι βενζοδιαζεπίνες. Δράστες τα χρησιμοποιούν γι αυτό τον σκοπό, ενώ η χρήση τους είναι θεραπευτική. Κάποια άλλα χρησιμοποιούνται επίσης στην αναισθησία, άλλα είναι ναρκωτικά», είπε στο Reader ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων. «Οπότε θα λέγαμε ότι δεν μιλάμε για μία ουσία, αλλά για διαφορετικές. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία σε κάθε περίπτωση να γίνεται τοξικολογική ανάλυση έτσι ώστε να γνωρίζουμε αν κάποια από αυτές τις ουσίες έχει επιδράσει στον οργανισμό» συμπλήρωσε ο κ. Λέων.  Κάποιες από τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως «χάπι του βιασμού» συνταγογραφούνται «με πολύ αυστηρά κριτήρια σε ανθρώπους που πάσχουν. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι κάποιες από αυτές μπορεί να βρεθούν και μέσω διαδικτύου. Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο». 

Χάπι του βιασμού: «Αρση των αναστολών» 

Ως «χάπι του βιασμού» χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων το Γ-υδροξυβουτυρικό οξύ που επιλέγουν στην ιατρική για γενικό αναισθητικό και θεραπεία για καταπληξία, ναρκοληψία και αλκοολισμό, καθώς επίσης και η φλουνιτραζεπάμη (ή φθοριονιτραζεπάμη), η οποία είναι «αγχολυτική και υπνωτική. Είναι για άτομα που έχουν διέγερση και αϋπνία, τα βοηθάει». Όταν η θεραπευτική για άτομα με άγχος και αϋπνία φλουνιτραζεπάμη που χορηγείται με ιατρική συνταγή βρίσκεται μέσα στα ποτά ανυποψίαστων γυναικών προκαλεί «ακόμα και απώλεια μνήμης». 

Σε γενικές γραμμές οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως «χάπι του βιασμού» προκαλούν σύμφωνα με τον ιατροδικαστή: «υπνηλία, χαλάρωση των μυών, χαλαρότητα του οργανισμού, έχουμε ακόμα και απώλεια μνήμης. Όλα αυτά που φέρνουν ας πούμε την άρση των αναστολών του ανθρώπου και άρση της όποιας αντίδρασης ενός θύματος απέναντι στον δράστη».  Όσον αφορά την ώρα επίδρασης του «χαπιού του βιασμού», ο κ. Λέων ξεκαθαρίζει πως: «εξαρτάται από την ουσία, κάποιες επιδρούν αρκετά γρήγορα, μέσα σε κάποια λεπτά. Η δράση τους κρατάει αρκετά, ακόμη και 12 ώρες ή και παραπάνω. Αντίστοιχη είναι και η περίοδος ανίχνευσής τους.

Ανάλογα με την ουσία έχουμε διαφορετική περίοδο ανίχνευσης, η οποία μπορεί να ξεκινά από τις λίγες ώρες και να φτάνει τις αρκετές, θα έλεγα ακόμα και λίγες ημέρες».  Το «χάπι του βιασμού» είναι άχρωμο και άγευστο ενώ οι βιαστές επιλέγουν συνήθως να το ρίξουν μέσα στο αλκοόλ. Η ανίχνευσή του, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Λέων γίνεται μέσα από τις τοξικολογικές αναλύσεις βιολογικών υγρών (πχ ούρα). 

Φαρμακευτική άλλαξε χρώμα σε δραστική ουσία για να μην χρησιμοποιείται ως χάπι του βιασμού 

Στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί πως η φλουνιτραζεπάμη ήταν «αρκετά συχνά» σαν «όπλο» στα χέρια των βιαστών που την έριχναν μέσα σε ποτά και «κάποια φαρμακευτική εταιρεία μετέτρεψε χαρακτηριστικά της και αντί να είναι διαυγής, όταν μπαίνει σε υγρό γίνεται μπλε. Ακριβώς για να γίνεται αντιληπτή από τα θύματα, διότι είχαμε διαπιστώσει ότι με τη συγκεκριμένη ουσία γίνονταν αρκετά συχνά αυτές οι πράξεις». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA