Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν πέρασαν καλά καλά λίγες ημέρες από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιδείνωση με κύριο χαρακτηριστικό – αυτή τη φορά- τις σφοδρές καταιγίδες, αλλά και τα χιόνια. Μάλιστα, η ΕΜΥ εξέδωσε νέο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο χαλάει ραγδαία ο καιρός από το βράδυ της Παρασκευής (28/1) με κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας -που θα κρατήσει έως την Κυριακή (30/1)- τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

  • Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29/1) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.
  • Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29/1) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30/1).
  • Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29/1) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30/1).
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29/1) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30/1) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Μεγάλη ανησυχία για πλημμύρες

Την ίδια ώρα η Αττική μετρά ακόμα τις πληγές της από την κακοκαιρία Ελπίς, με το χιόνι να εξακολουθεί να υπάρχει σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας. Αυτό έχει ως συνέπεια να ανησυχούν πολύ οι Αρχές πως αν σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις θα λιώσει απότομα μεγάλος όγκος χιονιού με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στο λεκανοπέδιο.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών που παραθέτει το meteo.gr, παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης και έντασης χιονόπτωσης για επιλεγμένα τρίωρα κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών (14:00-17:00), απογευματινών (17:00-20:00) και βραδινών ωρών (20:00-23:00) του Σαββάτου (29/1):

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τι φέρνει η νέα κακοκαιρία

Τις προβλέψεις για νέο έντονο κύμα κακοκαιρίας επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο γνωστός μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος σε νέα του ανάρτηση αναλύει το τι μέλλει γενέσθαι από το βράδυ της Παρασκευής, όπως δείχνουν τα ανανεωμένα μετεωρολογικά μοντέλα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει: «Σχετικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας ακολουθούν χάρτες βροχόπτωσης, χιονόπτωσης και ανέμου σύμφωνα με την πρωινή ανανέωση των μετεωρολογικών μας μοντέλων.

Επισημαίνονται τα παρακάτω:

  1. Αρκετές βροχές στην Αττική που θα λιώσουν απότομα μεγάλο όγκο χιονιού και που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα
  2. Πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά της Αττικής, πιθανόν και πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα.
  3. Μεγάλος όγκος χιονιού στα Βίλια όπου ήδη υπάρχει μεγάλο πάχος χιονοκάλυψης.
  4. Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα προς τα κεντρικά, πρόσκαιρα τα βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα όπως επίσης και προς κεντρική - ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο.
  5. Ισχυρές βροχές - καταιγίδες προς τα νότια νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα.
  6. Θυελλώδεις βοριάδες προς το κεντρικό - νότιο νοτιοδυτικό Αιγαίο.

Από βδομάδα ακολουθεί και νέα κακοκαιρία τα χαρακτηριστικά της οποίας θα μελετηθούν και θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και σε όλους!»

Αυστηρή προειδοποίηση Πέτσα προς Αυτοδιοίκηση: «Μην επαναληφθούν τα ίδια»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας απέστειλε επιστολή προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης χιονόπτωσης, ενόψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Με την επιστολή του προειδοποιεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες: «οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίδα», είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν». Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Τα προβλήματα που προκάλεσε η  κακοκαιρία «Ελπίς»  παραμένουν υπαρκτά σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο ένα νέο μίνι «κύμα» χιονιά αναμένεται τις επόμενες ώρες.

H επιστολή Πέτσα σε Δήμους και Περιφέρειες:

«Επιτάχυνση μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης χιονόπτωσης, ενόψει και της επερχόμενης νέας κακοκαιρίας

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 3582/20-1-2022 επιστολής μου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με θέμα «Ετοιμότητα μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας» και σε επικοινωνία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρακαλείσθε ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι έντονες βροχές, σποραδικές καταιγίδες αλλά και τοπικές χιονοπτώσεις, να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας. Οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίδα», είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν.

Προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση, με πρώτο μέλημα την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, παρακαλείσθε να διασφαλισθεί ιδίως:

Η επιτάχυνση του αποχιονισμού σε όλους τους Δήμους που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Ο άμεσος καθαρισμός των φρεατίων καθώς και η απομάκρυνση κλαδιών και πεσμένων δέντρων για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Με γνώμονα πάντοτε να στεκόμαστε υπεύθυνα δίπλα στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους, είμαι πεπεισμένος ότι θα ενεργείσετε άμεσα και με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας».

Ο καιρός το Σάββατο (29/1)

Μεταβολή του καιρού κυρίως στα κεντρικά και νότια, βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και βαθμιαία θυελλώδεις στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, παγετός κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα κεντρικά και νότια.

Πιο αναλυτικά:

Για το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά στην Ήπειρο, το Ιόνιο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο, ενώ γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν στα δυτικά και βόρεια και θα επηρεάσουν τα νοτιότερα τμήματα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κεντρικά ηπειρωτικά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 4 βαθμούς), -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 3 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 3 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο βαθμιαία θυελλώδεις 8 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς 6 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια βαθμιαία σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Καιρός: «Καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)
  • Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA