Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάνω από 100 περιπτώσεις MISC έχουν καταγραφεί σε παιδιά στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, εξ αυτών έχει καταγραφεί ένας θάνατος 14χρονου παιδιού με υποκείμενο νόσημα. Αξίζει να σημειωθεί πως το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, σε παιδιά και εφήβους.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την περίπτωση ενός παιδιού που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων με σύνδρομο MISC και σχετική ερώτηση που δέχθηκε η κυρία Θεοδωρίδου, εκείνη ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 παιδιά έχουν εμφανίσει το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα κι άλλα 50 έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό. Ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει, τονίζοντας ότι με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την έγκαιρη αναγνώριση αλλά και τη θεραπεία που πήραν τα παιδιά έγιναν καλά και δεν υπήρξαν θάνατοι παιδιών εκτός ενός. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση η ίδια δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει, για μία ακόμη φορά, την αξία του εμβολιασμού στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από αυτό το σύνδρομο.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο νέο εμβόλιο της Novavax. «Από τον Ιανουάριο του 2022 που αναγνωρίστηκε το γονιδίωμα του κορονοϊού άρχισε ο παγκόσμιος αγώνας επιστημών και τεχνολογιών για την παρασκευή εμβολίων. Σήμερα περισσότερα από 200 εμβόλια υπό ανάπτυξη, ενώ έχουν γίνει 10 δισεκατομμύρια εμβολιασμοί στον κόσμο», ανέφερε και προσέθεσε: «Σε λίγες ημέρες φτάνει στη χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid. Στο νέο εμβόλιο Nuvaxovid, έκδοση πρωτεϊνικής ακίδας, που έχει παραχθεί έτοιμη, δεν χρειάζεται να την παράξει ο οργανισμός, η τεχνολογία είναι παλαιά, είναι της δεκαετίας του ‘80.

Μια δόση του εμβολίου περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης κι έχει ως ενισχυτική ουσία σαπωνίνη, τη Matrix M. Διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου. Είναι φθηνό εμβόλιο και εύκολο στη μεταφορά και εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στους εμβολιασμούς. Η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Διαπιστώθηκε 90% και 89,7% αντίστοιχα αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπωματικής νόσου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι «τo εμβόλιο χορηγείται για πρωτογενή εμβολιασμό σε σχήμα δύο δόσεων, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες άνω των 18 ετών». «Τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστικής δόσης είναι εξαιρετικά περιορισμένα, εντούτοις από μία-δυο μελέτες που υπάρχουν, φαίνεται ότι προκαλεί ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση, δηλαδή, παράγονται υψηλά αντισώματα», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA