ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/02/2022 07:25

Κορονοϊός: «Θυσία» το καρναβάλι για γερή άρση στα μέτρα από αρχές Μαρτίου

«Στόχος είναι η πλήρης επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ζωή», τόνιζε στο Reader κυβερνητική πηγή δείχνοντας ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά και στον κίνδυνο νέας έξαρσης της πανδημίας από τον συνωστισμό

Κορονοϊός: «Θυσία» το καρναβάλι για γερή άρση στα μέτρα από αρχές Μαρτίου
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Πέραν της πληρότητας στα γήπεδα η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό σήμερα το μεσημέρι θα θέσει στο μικροσκόπιό της και τη δυνατότητα διεξαγωγής ή μη του φετινού καρναβαλιού στα τέλη Φεβρουαρίου. Όλες οι πληροφορίες, ωστόσο, συγκλίνουν ότι και αυτή τη χρονιά (τρίτη κατά σειρά) ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα μείνει μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, τόσο οι ειδικοί όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, δεν βλέπουν καθόλου ζεστά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης των αποκριάτικων εκδηλώσεων στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου τα κρούσματα παρουσιάζουν μεν τάση αποκλιμάκωσης, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οποιαδήποτε πρόωρη κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία ως προς την πίεση στο ΕΣΥ και τον κεντρικό στόχο επιστροφής σε έναν μεγάλο βαθμό κανονικότητας.

Προς απαγορευτικό του καρναβαλιού

Αμφότεροι φαίνεται να προσανατολίζονται σε «απαγορευτικό», κρίνοντας ως περιττό ρίσκο το καρναβάλι, καθώς η πρόσκαιρη τόνωση της τοπικής οικονομίας συγκεκριμένων περιοχών όπως η Πάτρα, η Ξάνθη και το Ρέθυμνο, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το μεγάλο διακύβευμα, που είναι η γενναία άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαρτίου με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα και τον τουρισμό.

«Το μείζον είναι η πλήρης επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ζωή», τόνιζε χαρακτηριστικά στο Reader κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως υπό αυτό το πρίσμα, το καρναβάλι σε αυτή τη φάση δεν είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση ως προτεραιότητα, αλλά μάλλον μπαίνει σε δεύτερη μοίρα εκτός αν οι ειδικοί κρίνουν πως η πραγματοποίησή του είναι εφικτή. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει σχετική εισήγηση. Και οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το σενάριο διεξαγωγής των αποκριάτικων εκδηλώσεων, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, που επισημαίνει ότι «οι μεγάλες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία». Όλα τα στοιχεία λοιπόν κατατείνουν ότι το καρναβάλι θα γίνει «θυσία» για να σωθεί το Πάσχα και οι επόμενοι μήνες.

Πλήρης άρση των περιορισμών έως το Πάσχα

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και πυκνώνουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, θα υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας. Κατόπιν τούτου θεωρούν ότι ο συνωστισμός που θα δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσει σε παρεκτροπή των σκληρών δεικτών της πανδημίας, τη στιγμή που τα μοντέλα δείχνουν αποκλιμάκωσή τους από τις αρχές Μαρτίου . Αντιθέτως θεωρούν - εκτός απροόπτου με κάποια νέα μετάλλαξη - ρεαλιστικό σενάριο τη γενναία άρση των περιορισμών (πλην της μάσκας) στις αρχές Μαρτίου και την πλήρη άρση με ορίζοντα το Πάσχα, ώστε φέτος το σούβλισμα του οβελία να γίνει παραδοσιακά στο χωριό. Αυτή όπως αναφέρουν είναι και η κατεύθυνση της Ευρώπης πλέον με γνώμονα τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου και τη μεγαλύτερη ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Video Loading...

«Όρθια» διασκέδαση

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή συνεδρίαση δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα επαναφοράς της διασκέδασης με όρθιους πελάτες. Οι πληροφορίες βέβαια θέλουν τους εμπειρογνώμονες να ανησυχούν ακόμα για τον κίνδυνο εκπομπής του λάθος μηνύματος περί χαλάρωσης. Μέλος της Επιτροπής έλεγε στο Reader πως «δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμα εκεί…», δείχνοντας πως η «όρθια διασκέδαση» δεν θα ανακοινωθεί ακόμα, αλλά είναι πολύ κοντά.

Υπογραμμίζεται πάντως πως οποιαδήποτε άρση των περιορισμών δεν πρόκειται να αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΡΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΠΑΣΧΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΓΗΠΕΔΑ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ