Μενού
  • Α-
  • Α+

Κόλαφος είναι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τις συνθήκες που έγινε το ατύχημα στην πίστα καρτ στην Πάτρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 6χρονου Φώτη. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων τα προστατευτικά ήταν ακατάλληλα, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και σημειώνεται πως «από καθαρή τύχη δεν είχαμε περισσότερους και πιθανόν θανατηφόρους τραυματισμούς»!

Διαβάστε ακόμη: Πάτρα: Εργάτης σκοτώθηκε για να κρυφτεί από έλεγχο του ΕΦΚΑ

Το πόρισμα που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» υπογράφεται από τους πραγματογνώμονες Αναστάσιο Δέδε (μηχανολόγο μηχανικό του Πανεπιστημίου Πατρών) και Γεώργιο Καλαφατά (πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ) και στην πολυσέλιδη αναφορά τους αναλύουν όλες τις παραλείψεις που οδήγησαν στο ατύχημα με το αυτοκίνητο και τον τραυματισμό του μικρού που παρακολουθούσε τον αγώνα.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψαν: Στις 19-09-2021 και περί ώρα 12:00 κατά την διάρκεια αγώνων καρτ (13° PICK), το KART NO 2 κινούμενο με ταχύτητα 72km/h, μετά από επαφή του με άλλο ομόρροπα κινούμενο KART, παρεξέκλινε της πορείας του αριστερά και αφού επέπεσε επί των πλαστικών και άδειων new jersey τα οποία και θρυμμάτισε, απογειώθηκε και αφού κτύπησε στα μεταλλικά διαχωριστικά μετακινούμενα κιγκλιδώματα, στην συνέχεια απέκοψε από τον ιστό πινακίδα Ρ-39 (Απαγόρευσης στάθμευσης) που ήταν στο πεζοδρόμιο και ακολούθως σε ανατροπή κατέληξε στο οδόστρωμα.

Από την πρόσκρουση και την παρεπόμενη πορεία του εως την τελική του θέση τραυματίστηκε σοβαρά ο 6χρονος νεαρός ο οποίος ήταν πίσω από τα κιγκλιδώματα και παρακολουθούσε τον αγώνα. Το μικρό αγόρι μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Από τα στοιχεία πέραν της ταχύτητας προέκυψαν:

  1. Δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τις αποστάσεις και την σηματοδότηση.
  2. Τα κιγκλιδώματα δεν ήταν πακτωμένα (στερεωμένα στο έδαφος) με αποτέλεσμα να μην παρέχουν καμία παθητική ασφάλεια.
  3. Τα πλαστικά jersey που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ακατάλληλα για αγώνες και χρησιμοποιούνται μόνο για οριοθέτηση περιοχών σε οδούς που εκτελούνται έργα, συνεπώς δεν παρείχαν καμία προστασία σε τέτοια δραστηριότητα. Επίσης λόγω του υλικού τους μετά την πρόσκρουση διαλύθηκαν σε κομμάτια τα οποία ιπτάμενα πλέον άλλα έπεσαν στο οδόστρωμα με κίνδυνο να τα πατήσουν η να ανατραπούν άλλα διερχόμενα ΚΑΡΤ αλλά δε κατευθύνθηκαν προς τους θεατές και είναι θαύμα στην κυριολεξία που δεν υπήρχαν και άλλοι τραυματισμοί. Τα συγκεκριμένα jersey δεν ήταν δυνατόν να γεμίσουν με νερό η άμμο διότι θα υπήρχε επιπρόσθετος κίνδυνος σε περίπτωση σύγκρουσης και για τους λοιπούς αγωνιζόμενους.
  4. Τελικά από καθαρή τύχη δεν είχαμε περισσότερους και πιθανόν θανατηφόρους τραυματισμούς από την αποκοπή και πτώση της πινακίδας Ρ-39 η οποία δεν κατευθύνθηκε προς στους θεατές, άλλως σαν δρεπάνι θα προκαλούσε σοβαρούς τραυματισμούς τουλάχιστον.
  5. Αλυτάρχης είναι ο τίτλος του ανώτατου αθλητικού επόπτη σε αθλητικά γεγονότα, ο οποίος ασχολείται με την γενική τήρηση των κανονισμών, έναρξη και λήξη των αγώνων, υπογραφή των φύλλων αγωνισμάτων, καθώς και με τα γενικότερα ζητήματα ασφαλείας.
  6. Ατυχήματα είχαν γίνει και παλαιότερα για ίδιους αγώνες. Οι διοργανωτές αναφέρουν σχετικά με το ατύχημα: ”Το PICK διεκόπη μετά από ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια επίδειξης ενός φιλανθρωπικού event με τη συμμετοχή πολλών επωνύμων. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίδειξη, το καρτ με το Νο2 αποσταθεροποιήθηκε στην ευθεία μετά από επαφή με άλλο καρτ και χτύπησε στα προστατευτικά πλαστικά (ζέρσεϊ). Στη συνέχεια η πορεία του ήταν ανεξέλεγκτη και χτύπησε ένα διερχόμενο ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίο. Λόγω της εξέλιξης αυτής αποφασίστηκε η διακοπή του PICK. Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές για την κατανόησή τους. Από την πρώτη χρονιά οργάνωσης του PICK πρώτο μέλημα ήταν και παραμένει η ασφαλής διεξαγωγή των αθλητικών δραστηριοτήτων εντός πίστας”.

Η ανακοίνωση αναφέρει για “διερχόμενο” επιεικώς ατυχέστατη έκφραση».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA