Μενού
  • Α-
  • Α+

Διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα μεταβαίνουν στην Κέρκυρα για να συνδράμουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των ατόμων που βρίσκονται στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia. Στο σημείο βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Με τους διασωθέντες να ανέρχονται σε 278, τα περιθώρια στενεύουν καθώς σε λίγες ώρες δεν θα υπάρχει το φως της ημέρας. Μεταξύ των 14 αγνοουμένων είναι τρεις ‘Ελληνες. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με πληροφορίες είναι Βούλγαροι, ένας Τούρκος κι ένας Λιθουανός. Η αγωνία μεγαλώνει για τους δύο εγκλωβισμένους στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Τέταρτο πλοίο της εταιρείας Grimaldi καίγεται μέσα σε τρία χρόνια

Δυο άτομα, που έχουν δώσει σημεία ζωής, βρίσκονται εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου. Ένας από τα δύο εγκλωβισμένα άτομα, είναι οδηγός, έχει επικοινωνήσει με τις Αρχές ζητώντας βοήθεια, και λέει «ότι ένα άτομο ακόμα είναι εδώ μαζί μου το βλέπω» σύμφωνα πάντα με την πηγή του λιμενικού.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia

Η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Ελληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα. Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του, ενώ σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιταλικής Ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν με ασφάλεια 278 άτομα με ένα άτομο με αναπνευστικά προβλήματα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν προβλήματα διαρροής καυσίμων στη θάλασσα

Η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα, από το πλοίο της στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στα ανοικτά της Κέρκυρας, και ότι δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Συμμετέχουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή "και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC)" καθώς και με τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB - 205) συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου σημαίας Ιταλίας EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενώ έπλεε 11 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ. Στην ανακοινωση προστίθεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη της επιχείρησης και ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Στην επιχείρηση και οι Ιταλοί

Πλοιάριο του ιταλικού λιμενικού συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών του πλοίου της Grimaldi lines, και μάλιστα ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε να συγχαρεί το ιταλικό λιμενικό για την άμεση κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το λιμενικό της χώρας τους συνέβαλε στην διάσωση και μεταφορά στην ξηρά των επιβατών.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ενας από τους επιβάτες του πλοίου, ο κ. Βαγγέλης οδηγός φορτηγού, μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε τις κρίσιμες στιγμές πάνω στο σκάφος. Όπως είπε το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό με προορισμό το λιμάνι της Κέρκυρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαγγέλης ανέφερε οτι η φωτιά -όπως τους είπαν- ξεκίνησε από τα κάτω γκαράζ που ήταν τα φορτηγά, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα σε αυτά. Σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε μόλις μπήκαν στις λέμβους όπως τους είπαν δεν υπήρχε κάποιο θέμα και πως «όλα είναι εντάξει».

Άλλος επιβάτης που μίλησε στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως: «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν. Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι». «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν... Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε δε ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA