Μενού
  • Α-
  • Α+

Νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν έρχεται η άρση του μέτρου για την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς η επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε, εισηγήθηκε να μην ισχύει η υποχρεωτικότητα και μάλιστα πριν κι από την Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο, παραμένει η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε μέρη όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Παράλληλα, η επιτροπή εισηγήθηκε να επανέλθει στο 100% η πληρότητα των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους επιβάτες.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής: «Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει, όμως, ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

 Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».

Ηδη, στις ΗΠΑ, που «χαράζουν» το δρόμο καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι νέες συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)υποδεικνύουν ότι το 70% των πολιτών μπορούν πλέον να διακόψουν τη χρήση μάσκας και στους κλειστούς χώρους, ενώ δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις ή να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, οι δείκτες στη χώρα παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, ενώ σύμφωνα με το CDC, στις περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απαιτείται η χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες.

«Πέφτουν» οι δείκτες και στην Ελλάδα

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας ακολουθούν καθοδική πορεία, αλλά με... βασανιστικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, σε επταήμερη κυλιόμενη βάση, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 14.608 (-2.564 σε σχέση με μία εβδομάδα πριν), η θετικότητα στο 5,01% (-0,52%), οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στις 303 (-61), οι διασωληνωμένοι στους 430 (-40) και οι θάνατοι στους 61 (-20). Παρότι στα νοσοκομεία εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι και αρκετές νοσηλείες, τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές κι αυτό είναι ένας χαρακτηριστικός δείκτης για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ανακοινωθεί, μέχρι τις 15 Μαρτίου όλα τα νοσοκομεία θα λειτουργούν όπως πριν την κλιμάκωση της πανδημίας. Ηδη το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης έχει επανέλθει στην κανονική λειτουργία του, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλα νοσοκομεία, τα οποία είχαν διατεθεί αποκλειστικά για Covid περιστατικά. Παράλληλα, λόγω της καλύτερης εικόνας που υπάρχει πλέον στο ΕΣΥ, ξεκινά ο περιορισμός των περιστατικών τα οποία διακομίζονταν στον ιδιωτικό τομέα.

Κανονικότητα μόνο για εμβολιασμένους

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, όπως μία νέα «δυσκολότερη» παραλλαγή του ιού, ο δρόμος προς την κανονικότητα δεν φαίνεται προς ώρας να έχει σημαντικά εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση, επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη έχουν καταστήσει σαφές ότι θα είναι ανοιχτός μόνο για εβολιασμένους.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πρόσφατα ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση, θα ζουν σχεδόν σε συνθήκες κανονικότητας, εφόσον συνεχιστεί η πορεία που προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει σημαντική εμβολιαστική κάλυψη. Εντούτοις, η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους αναμένεται να παραμείνει, για όσο διάστημα κρίνει η Επιτροπή των ειδικών.

Όσον αφορά στους περιορισμούς προς τους ανεμβολίαστους, η χώρα μας προσανατολίζεται προς τη διατήρησή τους, με το χρονικό ορίζοντα να παραμένει «θολός».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA