Μενού
  • Α-
  • Α+

Καιρός: Ξεκίνησε από η ψυχρή εισβολή της κακοκαιρίας «Φίλιππος» που φέρνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, ισχυρό παγετό αλλά και χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Ήδη από νωρίς τα ξημερώματα το έστρωσε στα Ιωάννινα, στην Κοζάνη, στην Φλώρινα, στην Καστοριά και στην Πάρνηθα, ενώ τις τελευταίες ώρες χιονίζει στη Θήβα, στα Γρεβενά, στην Καρδίτσα, στην Πορταριά, στα Βίλια, στο Καπανδρίτι και στον Ωρωπό. Μάλιστα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων από τα διόδια των Θηβών στο 93ο χιλιόμετρο έως και τον ανισόπεδο κόμβο των Ραχών στο 242ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, τον Ε65, από το 34ο χλμ. στον Δομοκό έως το 47ο χλμ. στα όρια με την Καρδίτσα, όπως επίσης και το συνδετήριο στο ύψος της Ξυνιάδας από την Παλιά Εθνική Οδό μέχρι τον Ε65. Απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία στα βαριά οχήματα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας-Λάρισας από το 35ο έως το 41ο χλμ. πού είναι το τμήμα μετά την πόλη του Δομοκού.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Καιρός: Προειδοποιούσε η ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Φίλιππος»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα. Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (9-Μαρτίου-2022) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και τη Θράκης. Σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Το βράδυ θα χιονίσει στις Σποράδες, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Β. Την Πέμπτη (10 Μαρτίου 2022) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Την Παρασκευή (11 Μαρτίου 2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13 Μαρτίου 2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Πού είναι κλειστά τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος»

Κεντρική Μακεδονία

Ειδικότερα, στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, και Καστοριάς δεν λειτουργούν, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Στην Ημαθία, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Νάουσας ανακοίνωσαν επίσης πως όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Ιωάννινα

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της χιονόπτωσης, όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, παραμένουν κλειστά.

Θεσσαλία

Στον νομό Καρδίτσας κλειστά είναι τα σχολεία στο Δήμο Παλαμά, και στο Δήμο Σοφάδων.

Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την κακοκαιρία «Φίλιππος»

Στην πρόβλεψή του για τον καιρό ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες. Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος του OPEN, τις επόμενες ημέρες, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η συνεχιζόμενη ροή αερίων πολικών μαζών από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας που θα στροβιλίζονται στην κοντά περιοχή μας και θα σχηματίζουν διαδοχικά κύματα κακοκαιριών.

Την Πέμπτη θα περάσουμε στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας με τα φαινόμενα να εξελίσσονται στην ανατολική και νότια νότια χώρα με χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα. Την Παρασκευή θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ύφεση με τα φαινόμενα να επιμένουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του δυτικού Αιγαίου ενώ, από το Σάββατο, περνάμε στην τρίτη φάση της κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις σε κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα αλλά και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του κ. Μαρουσάκη, στη βόρεια Ελλάδα δεν αποκλείεται να είναι και ολικός παγετός με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 0 βαθμούς Κελσίου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Σταδιακά θα πάμε στην άνοιξη από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας» κατέληξε αισιόδοξα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA