Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποφάσεις αναμένονται σήμερα για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 και, ενδεχομένως, σχετικά με την περαιτέρω άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αλλά και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα αντί της Τετάρτης.

Διαβάστε ακόμηΚορονοϊός: Οι αλλαγές σε πιστοποιητικό νόσησης και πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με διαρροές, η Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να προχωρήσει σε σύσταση για εμβολιασμό με την 4η δόση για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>60 ετών), που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο και νοσηλεία με Covid-19 αλλά και η ανοσία τους φθίνει γρηγορότερα. Πηγές αναφέρουν ότι ήδη η επάρκεια των εμβολίων έχει διασφαλιστεί, ενώ εκτιμάται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού και η πρόσβαση για τους πολίτες θα ανοίξει εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με τις πειραματικές μελέτες, οι ενισχυτικές δόσεις διευρύνουν την αντισωματική απάντηση, ανεβάζουν τον τίτλο αντισωμάτων και επεκτείνουν τα κύτταρα μνήμης.

Επίδειξη πιστοποιητικών και διαγνωστικοί έλεγχοι

Παράλληλα, εντός των ημερών, αναμένεται ο τελικός οδικός χάρτης για την καθολική χαλάρωση των μέτρων, έπειτα από την επεξεργασία των ειδικών και με «φόντο» την έναρξη της τουριστικής περιόδου που «επιβάλλει» ενιαίους κανόνες μεταξύ των χωρών.

Έτσι, την ανακοίνωση της αναστολής του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που θα ισχύσει από τις 15 Απριλίου και της επέκτασης του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών, στους 6 μήνες για τη νόσηση και στους 9 για τον εμβολιασμό, αναμένεται να ακολουθήσει η άρση της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών για την πρόσβαση σε όλους του εξωτερικούς χώρους (εστίαση, θερινά σινεμά, θέατρα, θεάματα) ακόμη και από τις 2 Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δρομολογείται και η σταδιακή μείωση, με στόχο την τελική κατάργηση, των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η οριστική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ που διενεργούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η οποία πιθανόν να ισχύσει αμέσως μετά το Πάσχα.

Υγειονομικές αρχές και επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές ότι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί είναι η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να παραμείνει στις δομές Υγείας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA