ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/04/2022 22:03

ΣΥΡΙΖΑ για Θανάση Κουκάκη: «Η ΕΥΠ του Μητσοτάκη παρακολουθούσε δημοσιογραφικές έρευνες για τις τράπεζες»

Η συσκευή του δημοσιογράφου φέρεται να ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ - Σφοδρή αντιπαράθεση από τα πολιτικά κόμματα για το ποιος, με ποιο τρόπο και γιατί παρακολουθούσε τις συνομιλίες του - Ζητούν διαλεύκανση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΣΥΡΙΖΑ για Θανάση Κουκάκη: «Η ΕΥΠ του Μητσοτάκη παρακολουθούσε δημοσιογραφικές έρευνες για τις τράπεζες»
Πηγή: Unsplash
Ανάγνωση:

Εγγραφα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη για τις υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο του οικονομικού δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, επικαλείται ρεπορτάζ της reportersunited.gr. Ο εν λόγω δημοσιογράφος φέρεται να έπεσε θύμα παρακολούθησης για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών, μέσω του κινητού του. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συσκευή του δημοσιογράφου άγνωστοι εγκατέστησαν, πιθανότατα εξ αποστάσεως, λογισμικό παρακολούθησης και κατά τη χρήση του τηλεφώνου, άγνωστοι είχαν διαρκή πρόσβαση στις συνομιλίες του στόχου τους.

Διαβάστε ακόμη: Θανάσης Κουκάκης: Ποιος παρακολουθεί τον δημοσιογράφο - Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με βάση πάντα με το ρεπορτάζ, την 1η Ιουνίου του 2020, η ΕΥΠ κατέθεσε αίτημα για άρση του απορρήτου στο κινητό του δημοσιογράφου στην Cosmote, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Αν και η άρση αφορούσε διάστημα δύο μηνών, στις 13 Ιουλίου, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3077/2020, ζήτησε παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, κοινώς πριν την εκπνοή τού δεύτερου διμήνου παρακολούθησης, η ΕΥΠ, με νέα διάταξη (Ε3580/2020) ζήτησε αναστολή της άρσης απορρήτου.

Αυτό συνέβη την ίδια μέρα που ο δημοσιογράφος κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία, για να του γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών τηλεφώνων κι ένα σταθερό. Ήδη, από την άνοιξη τού ίδιου έτους, ο Θανάσης Κουκάκης διαπίστωσε προβλήματα στη λειτουργία του τηλεφώνου του. Διερευνώντας το αν βρίσκεται υπό παρακολούθηση, πηγές τού αποκάλυψαν την ύπαρξη απομαγνητοφωνήσεων προσωπικών τηλεφωνικών συνομιλιών.

Μετά από μερικούς μήνες και αφού επιβεβαιώθηκαν οι υποκλοπές, η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) απευθύνθηκε στις 10 Μαρτίου που 2021 στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ για το αν μπορεί να ενημερώσει τον δημοσιογράφο σχετικά με την άρση του απορρήτου του (βάσει της σχετικής νομοθεσίας που προβλέπει πως μετά τη λήξη της άρσης απορρήτου όποιου πολίτη, είναι θεμιτή η γνωστοποίηση τής άρσης στον θιγόμενο).

Τροπολογία και αλλαγή νόμου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του reportersunited.gr, ωστόσο, 20 ημέρες μετά το ερώτημα της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ, η κυβέρνηση φέρνει με αναδρομική ισχύ τροπολογία με την οποία ο νόμος πλέον απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να γνωστοποιήσει παρακολουθήσεις στον ενδιαφερόμενο πολίτη. Ως εκ τούτου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ αρνήθηκε στην ΑΔΑΕ τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης λίγες μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας. Σημειώνεται πως η νομοθετική αυτή ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο και άλλα δύο μέλη της αρχής να κάνουν λόγο, σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Constitutionalism, για «παραβιαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας του απορρήτου».

Λίγο αργότερα, το κινητό του Θανάση Κουκάκη «μολύνθηκε» από το λογισμικό Predator και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του Citizen Lab, από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021 - χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων. Στα τέλη Ιουλίου του 2021, κι ενώ ο Θανάσης Κουκάκης έχει χακαριστεί με το Predator, η ΑΔΑΕ απάντησε στον καταγγέλλοντα πως «μετά από τεχνικό έλεγχο που διενήργησε η ΑΔΑΕ […] στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών παρόχων που εξυπηρετούν τις συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σας […] δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Κάτι που, σύμφωνα με τους υπογράφοντες του ρεπορτάζ, «από την απάντηση της ΑΔΑΕ προκύπτει ότι δεν παραβιάστηκε η νομοθεσία για τις υποκλοπές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος δεν παρακολουθήθηκε».

Οικονόμου: «Οι αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους σωστά»

Για την πρώτη αποκάλυψη του κ. Κουκάκη, είχε ερωτηθεί προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σχολίασε ότι «δεν νοείται σε κράτος δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης να παρακολουθεί άλλον ιδιώτη». «Πληροφορήθηκα κι εγώ από τα δημοσιεύματα το θέμα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Προφανώς και δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλον ιδιώτη. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση», επισήμανε.

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, σχολιάζοντας την εκτίμηση του κ. Οικονόμου ότι η παρακολούθηση έγινε από ιδιώτη. «Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε στο δημοσίευμα του insidestory.gr με τη βεβαιότητα πως η παρακολούθηση μου έγινε από ιδιώτη. Αναμένω το πόρισμα της ΑΔΑΕ που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό», έγραψε ο δημοσιογράφος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακρατική πρακτική και ευθύνη Μητσοτάκη»

Νέα ηχηρή ανακοίνωση για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η δημοκρατία στη χώρα μας δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα. Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ ζήτησε την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συνιστά σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» η ΕΥΠ παρακολουθούσε την έρευνα ενός δημοσιογράφου για τις δραστηριότητες συστημικών τραπεζών. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι διπλή. Πρώτον γιατί έχει μετατρέψει συνειδητά την ΕΥΠ σε οργανισμό εξυπηρέτησης κάθε λογής συμφερόντων. Δεύτερον γιατί για μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενσυνείδητα, παραπλανούσε την κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για «ιδιωτική παρακολούθηση». Αυτό είναι το περίφημο «επιτελικό» κράτος: παρακρατικές πρακτικές, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ασύστολα ψέματα δίχως ίχνος ντροπής. Ως εδώ! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και αναμένει τις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται στη δυσώδη αυτή ιστορία.

ΚΙΝΑΛ: «Διαλεύκανση τώρα»

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση , μέσω του κινητού του τηλεφώνου, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. H Χαριλάου Τρικούπη καλεί κάθε αρμόδια κρατική αρχή να ενεργήσει το ταχύτερο δυνατό και να ερευνηθεί το θέμα σε όλες του τις πτυχές. Σε σχόλιό του (15/4), ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου, το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ ανέφερε τα εξής: «Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφικής έρευνας αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα και αντίστοιχα υποχρεώσεις της Πολιτείας. Καλούμε κάθε αρμόδια κρατική αρχή να ενεργήσει το ταχύτερο δυνατό και να ερευνηθεί το θέμα σε όλες του τις πτυχές».

Η ανάρτηση του Θανάση Κουκάκη

Αναφορικά με την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, την οποία ανέδειξε το ρεπορτάζ των Reporters United, έκανε ανάρτηση στο Twitter ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τα δημοσιεύματα αλλά και τις δημοσιογραφικές ενώσεις για τη στήριξή τους, επισημαίνει ότι περιμένει την κλήση του, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- πράγμα το οποίο ο ίδιος ο δημοσιογράφος έχει αιτηθεί από την Τετάρτη. Ο Θανάσης Κουκάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει την κοινή γνώμη και δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται.

Αναλυτικά: Οι @Reporters_gr αποκαλύπτουν σήμερα έγγραφα που τεκμηριώνουν πως η παρακολούθηση μου έγινε από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Ξεκίνησε στις 20/6/2020 και διεκόπη στις 12/8/2020, την ημέρα που υπέβαλα καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι με παρακολουθούν! Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31 /03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια! Μετά την πρώτη παρακολούθηση και σχεδόν ένα χρόνο μετά, επιμολύναν το κινητό μου με το λογισμικό Predator της εταιρείας Cytrox (Intellexa). Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη παρακολούθηση μου, η οποία όμως εντοπίστηκε πρώτη χρονικά με τη βοήθεια του @Citizenlab. Τα δημοσιεύματα των @insidestory και @Reporters_gr είναι τεράστιες δημοσιογραφικές επιτυχίες και ευχαριστώ ολόψυχα τους @e_triantafillou @telloglou @Chondrogiannos και @boublis που με την δουλειά του απέδειξαν πως δεν με παρακολουθούσαν «ιδιώτες», αλλά η ΕΥΠ. Δυστυχώς περιμένω ακόμη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα να με καλέσει, κάτι που έχω αιτηθεί από την Τετάρτη. Θα αναμένω επίσης από την εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ Βασιλική Βλαχου να τεκμηριώσει τους λόγους που υπέγραψε την παρακολούθησή μου. Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται και υποχρεούται να ενημερώσει την κοινή γνώμη, σε Ελλάδα και εξωτερικό, γιατί «καταχράστηκε την εξουσία της» : ζητώντας την παρακολούθηση μου και νομοθετώντας για να αποκρύψει την παρακολούθηση. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη. Ευχαριστώ το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τις ξένες ενώσεις Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΙΝΑΛ ΕΥΠ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ