Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου αναμένουν οι απανταχού ορθόδοξοι χριστιανοί, με πιο ήπια περιοριστικά μέτρα σε σχέση με αυτά που ίσχυαν τα προηγούμενα 2 χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το Αγιο Φως θα παραλάβει ολιγομελής διπλωματική αποστολή από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και με ειδική πτήση θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 18:00, από όπου θα μεταφερθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Διαβάστε ακόμηΕορταστικό ωράριο το Μεγάλο Σάββατο: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ λόγω Πάσχα

Στις 6.30 το πρωί η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, αρκετοί «είχαν πιάσει πόστο», από τις 4.30 τα ξημερώματα ώστε να έχουν οπτική επαφή με τις Φιλαρμονικές που συνοδεύουν το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης ενώ ακολουθεί το σπάσιμο των μπότηδων. Τα τεράστια κόκκινα κανάτια που ρίχνουν κάθε χρόνο από τα μπαλκόνια τους οι Κερκυραίοι στην κατάμεστη πλατεία Σπιανάδα. Σύμφωνα με την παράδοση ένα μικρό κομματάκι από τους σπασμένους μπότηδες φέρνει τύχη και ευημερία.

Εντυπωσιακή η πρώτη Ανάσταση στη Χίο καθώς ο ιερέας βγήκε με πανηγυρική έξοδο και κρότους από την πύλη από το ναό της Ευαγγελιστρίας, που «σείεται». Οι πολυέλαιοι σείονται, τα χέρια χτυπούν τα στασίδια, οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα.

«Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην» έψαλαν οι ιερείς στους ναούς όλης της χώρας, για την στιγμή που «η ζωή νικά και ελευθερώνει τις ψυχές από τον φόβο».

Οι ιερείς σκόρπισαν βάγια χαράς, την ίδια στιγμή που από τον τρούλο του ναού έπεφταν ροδοπέταλα. Οι δυνατοί κρότοι υποδηλώνουν τη βοή που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης. Η ακολουθία ολοκληρώνεται με τη Θεία Κοινωνία.

Από τον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια, ο Κώστας Στάμου μεταδίδει ότι ιερείς, ψάλτες και πιστοί τήρησαν ευλαβικά, ακόμα μία χρονιά το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, το έθιμο της πρώτης Ανάστασης, η οποία συνοδεύτηκε από εκκωφαντικούς θορύβους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA