Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταπέλτης ήταν στην εισήγησή της η εισαγγελέας Ευγενία Σταθουλοπούλου για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, καθώς πρόκειται για έναν φόνο που τελέστηκε «για ασήμαντη αφορμή. Κι ο ίδιος ξέρει ότι δεν υπάρχει προφανής αιτία, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σταθουλοπούλου.

Για τον βρασμό ψυχικής ορμής κατά την τέλεση του εγκλήματος στη μεζονέτα που διέμενε με την δολοφονημένη Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά η εισαγγελέας ήταν απόλυτη: «Με πλήρη βεβαιότητα ο ισχυρισμός πρέπει να απορριφθεί».

«Ο φόνος έγινε για ασήμαντη αφορμή. Ο κατηγορούμενος ούτε βρισιές δεν μπόρεσε να επικαλεστεί. Γιατί κι ο ίδιος ξέρει ότι δεν υπάρχει προφανής αιτία», σημειωσε η εισαγγελέας στην πρότασή της προς τον δικαστήριο για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Η εισαγγελική λειτουργός απέρριψε εναν προς εναν τους ισχυρισμούς του ως προς το πώς έφτασε στη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν, ζητώντας να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

«Σκεφτόμουν προετοιμάζοντας την αγόρευση μου ότι αυτή η υπόθεση δεν επεξεργάζεται πολύπλοκα νομικά ζητήματα. Σκεφτόμουν ότι η πρόταση του εισαγγελέως θα μπορούσε να ανοίξει και να κλείσει με την ετυμηγορία γιατί για μένα όσα έγιναν είναι αυταπόδεικτα» ανέφερε η εισαγγελέας τονίζοντας όμως ότι οφείλει να αναλύσει το ζήτημα του εάν το έγκλημα τελέστηκε σε βρασμώ ψυχικής ορμής όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.

«Το παράλογο της τέλεσης των εγκλημάτων αυτής της δίκης, με παραπέμπει στο στο αναίτιο, δηλαδή την αιτία που οδηγήθηκαν τα πράγματα στο έγκλημα» είπε και συνέχισε αναλύοντας νομικά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. 

Αναφορά στον όρο της γυναικοκτονίας έκανε η εισαγγελέας, εξηγώντας ότι τον αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό. 

«Όταν ξεκίνησε να φράζει τις αεροφόρους οδούς της Κάρολαιν είναι βέβαιο ότι ένιωθε τους κραδασμούς από την ασφυξία. Είναι συγκλονιστικό ότι ο χρόνος που ενήργησε ήταν πολύς και μπροστά στα μάτια εξελίχθηκαν όλα τα ασφυκτικά συμπτώματα. Κατά την κρίση μου είχε χρόνο να κάνει πίσω βλέποντας τα συμπτώματα της γυναίκας του. Τα 60 δευτερόλεπτα είναι μεγάλος χρόνος για να κάνει πίσω. Δεν λειτούργησε καμία αναστολή. Αρχικά ανέφερε ότι προέβη σε εναγκαλισμό, όχι εύστοχος ορος, μόνο αν δεχτούμε ότι ήταν εναγκαλισμός θανάτου» εξήγησε η εισαγγελική λειτουργός και αναφέρθηκε σε όσα περιέγραψε ο κατηγορούμενος.

«Την πλάκωσε με όλο του το σώμα για να μην αντιδράσει. Καταδείχθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι το smartwatch και τα 17 βήματα που κατέγραψε ήταν οι κινήσεις των χεριών της. Ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι μπορεί να ακούσουν οι γείτονες. Ούτε κατά διάνοια δεν είναι πιστευτό ότι την άφησε όταν νόμιζε ότι έχει λιποθυμήσει. Την άφησε όταν βεβαιώθηκε ότι ήρθε το τέλος» σημείωσε.

«Θεια δίκη» χαρακτήρισε την... αμέλεια του κατηγορουμένου να αφαιρέσει το ρολόι της Κάρολαιν. «Ο κατηγορούμενος ξέχασε να αφαιρέσει το ρολόι της Καρολάιν και αυτό είναι Θεία Δίκη γιατί έδωσε αρκετά στοιχεία» σημείωσε η κ. Σταθουλοπούλου συμπληρώνοντας πως «ο θάνατος της Καρολάιν ήταν αγωνιώδης».

Για το βρασμό ψυχικής ορμής 

Σχετικά με το ζήτημα του βρασμού της ψυχικής ορμής η εισαγγελέας ανέφερε: «Ο ισχυρισμός εξετάσθηκε εξονυχιστικά. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δυναμίτισε την υπεραστική γραμμή. Δυσκολεύτηκε να αποδείξει την κορύφωση του συναισθήματος και κάθε φορά απαντούσε πως δε θέλει να πει κακή κουβέντα για το θύμα. Είπε πως η κίνηση της Κάρολαιν προς το παιδί τον ώθησε, προσθέτοντας όπως «δεν πήγα από το 0 στο 100». Είπε πως είδε την κορούλα του να υφίσταται ένα βίαιο περιστατικό. Δεν μας περιέγραψε όμως κάτι τόσο βίαιο. Ο μηχανισμός του θανάτου τέθηκε ενώ το θύμα κοιμόταν. Οι κρίσιμες στιγμές περιγράφονται με τέτοιο τρόπο που αν δε γνωρίζαμε το πλαίσιο θα νομίζαμε ότι το επεισόδιο εξελίσσεται σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Πολλές φορές αναρωτήθηκα κατά την απολογία να καταλάβαινε για τι πράγμα μιλούσε και αν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Επιμήκυνε την απολογία του για ώρες για να πείσει πως κάτι φοβερό είχε συμβεί. Κατέληξε μέσα από παιδαριώδη επιχειρήματα σε αυτό που συνέβη. Περίγραψε ένα ανεβοκατέβασμα από τη σκάλα. Ήταν ένα ζήτημα απολύτως διαχειρίσιμο. Πώς πυροδοτήθηκε ο θυμός του;» περίγραψε η εισαγγελέας.

Ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να ισχυριστεί ότι η Καρολάιν ήταν επικίνδυνη για το παιδί, σχολίασε η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας πως ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε «άγαρμπες κινήσεις». «Ο φόνος έγινε για ασήμαντη αφορμή και ο κατηγορούμενος ούτε βρισιές δεν μπορεί να επικαλεστεί. Κοίμησε το παιδί στον καναπέ και ανέβηκε να σκοτώσει. Αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό και δείχνει την προμελέτη. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να δείχνει απώλεια συνείδησης».

Και συνέχισε: «Ακόμα και το επιχείρημα ότι σκότωσε θολωμένος καταρρίφθηκε όταν εναπόθεσε το παιδί στο σώμα της νεκρής μάνας. Είχε επίγνωση της αδιανόητης σκληρότητας του. Ήξερε ότι η προσοχή θα στεφόταν στο παιδί και σε εκείνον που βγήκε αλώβητος από μια αιματηρή ληστεία. Με πλήρη βεβαιότητα ο ισχυρισμός πρέπει να  απορριφθεί».

«Θα αποδοθεί δικαιοσύνη, δεν θα υπάρξει ποτέ ηθική δικαίωση»

Η κυρία Σταθουλοπούλου ζήτησε την ενοχή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κακοποίηση ζώου καθώς και για τα πλημμελήματα της ψευδούς κατάθεσης κάτ´ εξακολούθηση και της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του.

«Αυτή η ιστορία ενέχει τα στοιχεία μια ανθρώπινης τραγωδίας. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά δε θα αποδοθεί ηθική δικαίωση ούτε στα θύματα που ζουν. Την κόρη του και τη μητέρα της Καρολάιν. Αν ένας άνθρωπος συναισθάνεται το βάρος όσων έχει κάνει θα περίμενα να σιωπήσει. Το πρόσωπο της Καρολάιν θα στοιχειώνει τη ζωή του. Η ανθρωποκτονία με πρόθεση υπερβαίνει τα όρια της Δικαιοσύνης και προκαλεί δέος. Ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με το Θεό από τον οποίο ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη» είπε κλείνοντας την αγόρευση της.

Νωρίτερα, αναφερόμενη στην κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας Ελένης Μυλωνοπούλου την οποία η υπεράσπιση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου έχει ζητήσει να μη ληφθεί υπόψη, σχολίασε: «Η μαρτυρία της Ελένης Μυλωνοπούλου περιέχει γεγονότα που και ο ίδιος επιβεβαίωσε. Δεν κατέθεσε επιστημονική άποψη ως ειδική μάρτυρας. Αναφέρθηκε στην επαφή της και ότι είχε αποκομίσει από το ζευγάρι. Η μαρτυρία της θα αξιολογηθεί όπως και οι υπόλοιπες καταθέσεις. Οι δικαστές ακολουθούν τη συνείδηση τους».

Όσον αφορά στη δολοφονία της Ρόξι του σκυλιού της οικογένειας, η εισαγγελική λειτουργός το χαρακτήρισε ως ένα από τα σημεία που τον πρόδωσαν.

«Ο κατηγορούμενος οργανώθηκε ταχύτατα και σκότωσε το σκυλί με αδιανόητη σκληρότητα. Το ζώο βασανίστηκε όπως και η κοπέλα, φάνηκε η προσπάθεια του να σωθεί χωρίς να τα καταφέρει. Ήταν κάτι σημαντικό για την Καρολάιν. Όσο κι αν λέει ότι αγαπούσε το ζώο όπως η Καρολάιν, αυτό δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Ήταν ένα από τα ζητήματα που τον πρόδωσαν. Κανείς ληστής δεν χάνει χρόνο για να σκοτώσει έτσι τελετουργικά το σκυλί. Το κρέμασμα παραπέμπει είτε σε μαφία (εγώ αυτό σκέφτηκα αρχικά όταν τα έβλεπα στην τηλεόραση), είτε στον ίδιο, δεν υπήρχε τρίτη λύση. Μας είπε πόσο αγαπούσε τα ζώα και την κρέμασε έτσι, είναι ακραίος κυνισμός ή σχάση προσωπικότητας; Ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να μας πει».

Για το «θέατρο» των 37 ημερών επισήμανε πως: «Ο κατηγορούμενος κατέθεσε αρχικά ψευδώς το συνέβη μέσα στο σπίτι. Αν και από μάρτυρας άλλαξε στη συνέχεια ιδιότητα και έγινε ύποπτος. Ο δράστης προσπαθούσε να επιτύχει τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του. Ο στόχος του ήταν η παραπλάνηση των διωκτικών Αρχών. Κέρδισε 37 ημέρες.

Αν υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα εγκλήματα είναι ότι ο κατηγορούμενος υποτιμά τη νοημοσύνη των άλλων. Έφτιαξε ένα σκηνικό, άσκησε ασυλλόγιστη και υπέρμετρη βία προσπαθώντας να μας πείσει ότι οι άγριοι ληστές προκάλεσαν ασφυκτικό θάνατο στο θύμα επειδή αντιστάθηκε ενώ τους είχε δώσει χρήματα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA