Μενού
  • Α-
  • Α+

Καταστροφές άφησε στο πέρασμά της η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο (4/6) στην Άνω Βούλα, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την αργοπορία των μέσων πυρόσβεσης. 5.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη και 10 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι ζημιές σε περιουσίες εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της Άνω Βούλας, όπου, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί ζημιές σε 10 κτήρια, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς ένα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα και έχουν υποστεί ζημιές άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις οδούς Έκτορος, Αριστείδου, Θεσσαλίας, Αρματολών και Λαμίας.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας για φωτιά σε Γλυφάδα και Βούλα: Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στην Ανω Γλυφάδα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, επέρριψε ευθύνες και στον ΑΔΜΗΕ που δεν καθαρίζει τα ξερόχορτα στην περιοχή όπου ξέσπασε η φωτιά. 

«Ο σταθμός της ΔΕΗ στη Γλυφάδα καθαριζόταν κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο ΣΠΑΥ, όμως ο δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει από 1/1 και καθαρίζαμε ανεξάρτητα από το αν είχαμε ή όχι άδεια από το δασαρχείο ή την ΑΔΜΗΕ διότι το δημόσιο συμφέρον λέει ότι πολλές φορές χρειάζεται να πάμε κόντρα και στους νόμους και στις αγκυλώσεις τους. Μετά την αποχώρηση της Γλυφάδας ο σύνδεσμος δεν είχε καμία ευθύνη εποπτείας, ελέγχου ή καθαρισμού στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά» είπε ο κ. Κωνσταντάτος στην ΕΡΤ. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Δήμος Γλυφάδας είχε αποχωρήσει με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα για τις 130.000 ευρώ που είναι η συμμετοχή του, ωστόσο, όπως είπε παρέχονταν οχήματα και καθαρισμός στο χώρο που κάηκε τελικά. «Δεν ξέρω αν φταίει η ΑΔΜΗΕ ή κάποιος σπινθήρας από το χώρο της ΔΕΔΔΗΕ που έφυγε έξω από το χώρο, αυτό που ξέρουμε ότι από τον ΣΠΑΥ ο χώρος ήταν πάντα καθαρός για να μην έχουμε τέτοιο ατύχημα», είπε. 

«Οι συνάδελφοι στεναχωρηθήκαμε για την απόφαση της Γλυφάδας και ζητήσαμε από τον δήμαρχο να ανακαλέσει. Δεν είναι βιλαέτι κανενός δήμου εκεί, είναι ένας ενιαίος χώρος με δυσκολίες που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μπορεί να μας ζητώντας εξηγήσεις για έναν χώρο από το οποίο ουσιαστικά ο ΣΠΑΥ διώχθηκε», σημείωσε. «Έχουμε καθαρίσει 5.500 στρέμματα περιαστικού δάσους, με εξαίρεση τη Γλυφάδα που δεν την έχουμε σε επίβλεψη, στις υπόλοιπες περιοχές πάμε καλά», κατέληξε.

Πέτσας: Αναφορές για εμπρησμό 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είπε στον ΣΚΑΙ πως υπήρξαν αναφορές για εμπρησμό. Τόνισε ότι ήταν μια δύσκολη φωτιά καθώς εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες σε περιαστικό δάσος. Ο υπουργός έκανε λόγο για πρωτοφανή αεροπορική δύναμη και πολύ μεγάλη κινητοποίηση, ενώ τόνισε ότι είναι η πρώτη αντιπυρική περίοδος που εφαρμόζεται η νέα διάταξη. Σύμφωνα με αυτή, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα επέμβασης για προληπτικές διαδικασίες όπως καθάρισμα ξερόχορτων εντός ιδιωτικών ιδιοκτησιών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA